Denník N

Mladí lekári rozprávajú, s čím sa boria po štúdiu: platy nás zaujímajú až na štvrtom mieste

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Nemocnice často nemajú jednotný systém práce s mladými lekármi. V jednej z najväčších nemocníc na Slovensku sa začínajúcemu lekárovi venuje ten, kto má práve čas. Okrem klinickej práce musia často robiť papierovú robotu za starších kolegov.

Začínajúci lekári na Slovensku nevnímajú nízke platy ani zastarané prístroje či nemocnice  ako najväčší problém svojej budúcnosti v slovenskom zdravotníctve. Za ten považujú nejasné podmienky na získanie špecializácie a to je najčastejší dôvod, prečo po ukončení štúdia odchádzajú do zahraničia, hoci len do susedného Česka či Rakúska.

Ukazuje to aj minuloročný prieskum českej neziskovej organizácie HealthCare Institute medzi českými a slovenskými študentmi medicíny posledných troch ročníkov. Skúmal, koľko z nich premýšľa nad odchodom do zahraničia, aké kritériá zvažujú pri výbere zamestnania, či aký plat očakávajú pred a po atestácii.

Na otázku,  čo najčastejšie ovplyvňuje výber miesta budúcej praxe, zaradili slovenskí študenti plat až na štvrté miesto. Najdôležitejšie sú pre nich jasné podmienky na prípravu na špecializáciu. Nasleduje pracovný kolektív, vyváženosť pracovného a osobného času.

Najčastejšími dôvodmi na odmietnutie ponuky práce sú nedostatočné podmienky na atestáciu, absencia kariérneho rastu, neadekvátna práca vzhľadom k vzdelaniu či zlé vzťahy na pracovisku.

O problémoch s atestáciami, návale byrokratickej práce a nedopracovanom systéme práce s mladými lekármi a o odchodoch do zahraničia sme hovorili so štyrmi začínajúcimi lekármi. Po škole sa ocitli na súkromných aj v univerzitných nemocniciach v Bratislave a na východe Slovenska, jeden z nich si robí atestáciu v Nemecku.

Berú nás, aby ušetrili

Karol (jeho meno sme zmenili, pretože chce ostať v anonymite, aby sa nedostal do konfliktu s kolegami) si robí atestáciu v nemocnici v Košiciach. Popri práci nastúpil aj na päťročné postgraduálne štúdium. Nepracuje preto na plný úväzok.

Hovorí, že takto je to pre neho výhodné. Pri plnom úväzku by nemal dosť času na prácu v nemocnici, na vedu a ani na študentov, ktorých učí na univerzite. Zároveň nemocnica ušetrí na jeho plate. Priznáva ale, že v nemocnici trávi viac času, akoby mal. Aj na úkor školy. Mladí kolegovia v iných nemocniciach sú podľa neho na tom ešte horšie.

„Nemocnice začínajúcim lekárom robia bežne to, že im dajú menšie úväzky, ale reálne odpracujú viac. Robia to, aby ušetrili, a podľa mňa je to zneužívanie.“

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko, Zdravie

Teraz najčítanejšie