Denník N

Blížiaci sa dopravný kolaps v Bratislave majú vyriešiť aj posilnené prímestské autobusy. Kolónam sa však nevyhnú

Stará Autobusová stanica Mlynské Nivy. Foto N – Tomáš Benedikovič
Stará Autobusová stanica Mlynské Nivy. Foto N – Tomáš Benedikovič

Od nedele začnú prímestské autobusy jazdiť častejšie – magistrát hlavného mesta s vedením bratislavskej župy tak chcú nalákať vodičov, aby presadli na verejnú dopravu a uvoľnili cesty. Lacnejšie cestovné však mať nebudú.

Budúci pondelok ráno obyvatelia Šamorína, ktorí cestujú za prácou do Bratislavy, nenasadnú do svojich áut, ale použijú prímestské autobusy. Tie budú v rannej dopravnej špičke premávať každých 15 až 20 minút – tak si dochádzanie za prácou predstavuje magistrát hlavného mesta spolu s Bratislavským krajom.

Podobne by mali cestovať aj ľudia z iných dedín a miest blízko Bratislavy. Napríklad z Ivanky pri Dunaji bude do Bratislavy ráno jazdiť autobus približne každých sedem minúť, rovnako aj z Mosta pri Bratislave či Dunajskej Lužnej. Domov z práce či z kultúrnych akcií ich posledný autobus privezie do 23.00.

Posilnia sa aj spoje v okolí Pezinka, Malaciek či Senca, ktoré z okolitých dedín dopravia cestujúcich na železničnú stanicu, odkiaľ ich do Bratislavy odvezú nadväzné vlaky.

Prečo až teraz?

„Bratislavský kraj a aj hlavné mesto čaká ťažké obdobie, nebudeme si klamať. Výstavbou obchvatu D4/R7 bude väčší nárok na vyťaženosť ciest,“ povedal bratislavský župan Juraj Droba (SaS) s tým, že Bratislavčania budú mesiace trpieť.

Už o mesiac by totiž mali začať rekonštrukciu križovatky Prievoz v blízkosti Prístavného mosta. Ide o súčasť obchvatu Bratislavy (projekt D4/R7).

Okrem toho začnú rozširovať trojpruhovú diaľnicu medzi Trnavou a Bratislavou, čo bude takmer určite znamenať ranné kolóny už na vstupe do Bratislavy. Opravujú sa aj Mlynské nivy, kde okrem novej autobusovej stanice vznikne aj podzemný kruhový objazd.

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal povedal, že blížiaci sa dopravný kolaps rieši už rok. „Treba si to predstaviť, ako keď sa opravuje byt – keď sa opravuje kuchyňa, tak sú všetci v obývačke, keď sa opravuje obývačka, tak všetci žijú v spálni, ale na konci je jeden opravený byt a to bude aj v prípade Bratislavy.“

Informačný leták o posilnení prímestskej dopravy v okolí Pezinka. Zdroj – Bratislavská integrovaná doprava

Aj autobusy budú stáť v zápche

Vodičov má do nových autobusov prilákať

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Bratislavská integrovaná doprava

Obchvat Bratislavy

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie