Denník N

Trump vyhlásil, že USA zavedú 25-percentné clo na autá z EÚ, pocítiť ho môže Volkswagen u nás

Foto – TASR
Foto – TASR

Bratislavský závod Volkswagenu do Spojených štátov vlani vyviezol každé piate vyrobené auto. S exportom do USA ráta po spustení výroby aj Jaguar Land Rover. Analytik pripomína, že clá sú stále v teoretickej rovine.

Aktualizované o 16:10 Vyzerá to tak, že americký prezident Donald Trump naplní svoje hrozby o zavedení vysokých ciel na autá z Európskej únie.

„Zavedieme 25-percentné clo na každé auto prichádzajúce do USA z EÚ,“ povedal na stretnutí so svojimi priaznivcami v štáte Západná Virgínia. Podľa TASR o tom informovala stanica CNBC.

Jeho vyhlásenie prišlo len niekoľko hodín po tom, čo denník The Wall Street Journal informoval, že podľa amerického ministra obchodu Wilbura Rossa bude správa o plánovaných dovozných clách na autá známa neskôr než v auguste, ako sa pôvodne plánovalo. Ross uviedol, že správa bude neskôr, pretože ešte prebiehajú rokovania s Mexikom, Kanadou aj EÚ. Dodal, že skúmanie materiálov od automobiliek, ktoré sa k plánovaným clám vyjadrujú, trvá o niečo dlhšie, než sa očakávalo.

Ak Trump svoju hrozbu naozaj naplní, bude to významný problém pre EÚ aj pre Slovensko.

„Ja to zatiaľ vnímam len ako vyjadrenie prezidenta Trumpa v rámci predvolebnej kampane,“ komentoval v stredu Trumpove vyjadrenia slovenský minister hospodárstva Peter Žiga.

Žiga pripomenul, že v júli o clách debatoval Trump a predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Záverom podľa agentúry Tasr deklarovali, že sa budú snažiť o nulové clá a že sa Trump zdrží zavedenia ciel na európske autá, kým budú prebiehať rozhovory o znižovaní obchodných bariér.

Žiga povedal, že ak by k zavedeniu ciel predsalen došlo, považoval by to za nešťastné.

Najviac by to mohol pocítiť bratislavský závod Volkswagenu, ktorý zamestnáva 14-tisíc ľudí. Do Spojených štátov vyváža podľa minuloročných štatistík každé piate auto, ktoré vyrobí v Devínskej Novej Vsi.

Vlani

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie