Denník N

Štát chce sestrám ponúknuť 6000 eur, aby ostali v našom zdravotníctve. Majú si ich odpracovať

Ilustračné. Foto N – Tomáš Benedikovič
Ilustračné. Foto N – Tomáš Benedikovič

Vyše polovica sestier po škole neostane v slovenskom zdravotníctve. Ministerstvo si myslí, že ak by dostali finančný príspevok, ostalo by ich v systéme 75 percent.

Lekárov a sestier máme málo. Ministerstvo zdravotníctva zverejnilo dokument, v ktorom píše, koľko sestier a lekárov na Slovensku chýba, a dáva aj návrhy, ako by sa dal ich nedostatok riešiť.

Podľa dokumentu v nemocniciach a ambulanciách chýba takmer 3500 lekárov. Ak by sme započítali aj lekárov, ktorí majú viac ako 65 rokov a sú v dôchodkovom veku, chýbalo by vyše 5500 lekárov.

U sestier je problém ešte vážnejší. Možno to tak nevyzerá z počtov – podľa ministerstva chýba v nemocniciach 1000 sestier, po zarátaní sestier v dôchodkovom veku takmer 2000. Ak k tomu prirátame aj ambulancie, chýba vyše 4000 sestier.

Problém však je, že kým medicínu nedoštuduje, alebo po jej skončení odíde do zahraničia pätina študentov, u sestier sú tieto čísla dramatickejšie. Len 44 percent, teda menej ako polovica z nich, nastúpi do nemocnice alebo ambulancie na Slovensku. Väčšina teda nedokončí štúdium alebo odíde do zahraničia.

Za rok pôžičky tri roky v našom zdravotníctve

Preto chce ministerstvo sestry priviesť do našich nemocníc a ambulancií. V dokumente, ktorý má informačný charakter, nie podobu zákona, navrhlo, aby sestry mohli dostať stabilizačný príspevok. Počas trojročného bakalárskeho štúdia by tak každý rok mohli dostať 2000 eur, za celé štúdium teda 6000 eur.

Ak by po štúdiu nastúpili do nemocnice či ambulancie, peniaze by si nechali. Ak by však nenastúpili, museli by túto pôžičku splácať, a to aj s úrokmi. Výška úrokov v dokumente ministerstva nie je uvedená.

A ako dlho by museli sestry ostať v systéme? Ministerstvo navrhuje, aby za každý rok, keď dostali príspevok, museli odpracovať v nemocnici či ambulancii na Slovensku tri roky. Ak by teda dostávali príspevok každý rok počas štúdia, museli by ho odpracovať deväť rokov, ak by požiadali o príspevok len na jeden rok, stačili by na jeho odpracovanie tri roky.

Študenti ošetrovateľstva v dennej forme by mohli získať peniaze

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Platy

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie