Denník N

Neschválili jej drahý liek na rakovinu, tak naň zbiera peniaze: liečba na výnimku nemá pravidlá

Ak pacient potrebuje liek, ktorý sa u nás nehradí automaticky, poisťovne nemajú pravidlá, kedy ho schváliť a kedy nie. Poisťovňa Evin prípad ešte posudzuje, ju tlačí čas.


Prišiel čas pozerať na veci inak

Eva Sládková roky pracuje ako novinárka. V zime pred dvomi rokmi sa jej z ničoho nič zmenšilo oko. Jej lekár ju poslal domov s odporúčaním, aby si naň prikladala studené obklady. Keďže sa jej takáto „medicína“ nepozdávala, skúsila iného lekára.

Ten ju už upozornil, že môže ísť o prejav zápalu, ale aj nádoru na mozgu či na krčnej chrbtici alebo pľúcach. Žiaľ, nemýlil sa. Po takmer dvoch rokoch má Eva Sládková za sebou dve operácie. Vybrali jej dva nádory na pľúcach a bojuje s agresívnou rakovinou.

Prvú operáciu absolvovala v deň svojich narodenín 30. januára 2017. Keď vlani v januári ležala v nemocnici, nepoznala ešte svoju diagnózu, ale ako ležiacej pacientke jej vyšetrenia urobili rýchlejšie, ako keby na ne chodila individuálne. Tam zistili, že má na pľúcach nádor. „Potom to išlo veľmi rýchlo.“

Agresívna rakovina

Operácia pľúc nie je jednoduchá – rozrezali jej hrudník, museli jej roztiahnuť hrudný kôš. Eva mala po operácii veľké bolesti. Na vyšetrení zistili, že jej nádor bol zhubný. Absolvovala chemoterapiu, ožarovanie. Výsledky dávali nádej, že je všetko v poriadku.

Vlani v lete bola na ďalšom vyšetrení, nemala pred ním dobrý pocit.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Zdravotníctvo

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie