Denník N

Sudkyni Váhostav mazanie dlhov stále nepredložil, čaká sa aj na Širokého

Verdikt o Váhostave stále nepadol. Podobne, ako to urobil Dopratav, plánuje firma premazať svoje dlhy. Foto – TASR
Verdikt o Váhostave stále nepadol. Podobne, ako to urobil Dopratav, plánuje firma premazať svoje dlhy. Foto – TASR

Váhostav mierne pribrzdil pri odpise dlhov, ktoré firma plánuje. Sudkyni ho zatiaľ nepredložil na konečné schválenie. Medzitým by mal Juraj Široký presviedčať známych, ktorí firme požičali z Cypru či Belize, aby sa odtajnili.

Pomáhali sme Váhostavu Juraja Širokého pri stavbe bratislavského hotela Double Tree by Hilton. Dlhujú nám 15 300 eur. Takto hovorí o svojich skúsenostiach s prácou pre stavebný gigant konateľ firmy Raster Rudolf Kroh.

Nesúhlasí s plánom Váhostavu zbaviť sa prinajmenšom na pár rokov 85 percent dlhov, ktoré si nechal u svojich dodávateľov. Pomocnej ruke premiéra Roberta Fica, že namiesto Váhostavu vyplatí jeho partnerom pohľadávky do polovice ich hodnoty, neverí. Váhostav by Kroh radšej videl v konkurze rozpredávať majetok, než aby očistený od dlhov ďalej staval diaľnice pre štát.

Či sa mu táto predstava splní, závisí teraz od sudkyne bratislavského okresného súdu Kataríny Bartalskej. Tá má rozhodnúť, či v ozdravení firmy nevidí porušenie zákona a nechá ju odpísať dlhy, alebo pošle firmu do krachu.

Sudkyňa nemá plán na stole

Napriek tomu, že Váhostav zrejme tlačí čas, stále svoje plány sudkyni nepredložil. Mal by tak urobiť do desiatich dní, odkedy mu očistné plány odsúhlasili v pléne veritelia. To sa stalo vo štvrtok 30. apríla.

„Do dnešného dňa podanie s uvedeným obsahom nebolo prijaté na Okresnom súde Bratislava I, stále plynie desaťdňová zákonná lehota. Sudca následne rozhodne v zákonom stanovenej lehote,“ odpísala Bartalská cez hovorcu bratislavského krajského súdu Pavla Adamčiaka.

Keď sudkyňa dokumenty dostane, zákon jej dáva 15 dní na rozhodnutie. Sankcie za nedodržanie termínu nie sú.

Ani Váhostav ešte nenaplnil prísľub o tom, že sám jeho majiteľ, Juraj Široký, vysvetlí verejnosti, ktorých svojich známych presvedčil, aby do firmy naliali milióny eur v situácii, keď už bola pred krachom. Títo podnikatelia pritom nežiadali svoje peniaze ani len zaručiť, ako to obvykle robievajú bankári.

Problém je to preto, že ak by sa ukázalo, že za schránkovými nebankovkami, ktoré poslali Váhostavu peniaze z Cypru či Belize, stoja tí istí majitelia ako za Váhostavom, mohla byť celá reštrukturalizácia manipulovaná podľa predstáv akcionárov Váhostavu.

Tieto podozrenia sa ešte vystupňovali, odkedy Aliancia Fair-play upozornila na to, že sám šéf Váhostavu, Marián Moravčík, pre jednu z týchto firiem pracoval.

Išlo o spoločnosť Lomark, jej matka sídli vo Veľkej Británii. Z Lomarku sa stal kľúčový veriteľ v momente, keď sa dostal do päťčlenného veriteľského výboru. Iba také percentá na odpis, aké odsúhlasí tento výbor, sa mohli posunúť ďalej na schválenie ostatným veriteľom.

Ak by bol Lomark takzvaný spriaznený veriteľ, nemal čo robiť v tomto kľúčovom výbore.

Široký zbiera súhlasy od známych

Široký zatiaľ pred verejnosť nepredstúpil s odhalením identity podnikateľov či podnikateľa, ktorí mu mali pomôcť cez úvery zachrániť Váhostav pred krachom.

„Termín a čas vystúpenia pána Širokého zatiaľ nie je známy. Najprv musí od partnerov získať povolenie na zverejnenie informácií podliehajúcich obchodnému tajomstvu,“ vysvetlil hovorca Váhostavu Tomáš Halán.

Sudkyňa Bartalská môže teoreticky čakať aj na informácie o prepojeniach Širokého či jeho kľúčového manažéra vo Váhostave. V tejto veci požiadala o súčinnosť prokuratúru. Aj pri osobe sudkyne sa však ukazuje niekoľko otáznikov, najmä preto, že má deti so šéfom SIS, Jánom Valkom.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Kauza Váhostav

Ekonomika

Teraz najčítanejšie