Denník N

Richterov zbabraný jasličkový zákon opäť opravili, bezbariérovosť sa nebude týkať všetkých

Foto - N Tomáš Benedikovič
Foto – N Tomáš Benedikovič

Novela upraví požiadavky na odstraňovanie bariér v jasliach, pomôže tiež preklenúť situáciu po odchode kvalifikovanej sily.

Poslanci koalície a opozície dnes definitívne potvrdili, že zákon o sociálnych službách, ktorý pred viac ako dvomi rokmi  presadil minister práce Ján Richter (Smer), nebol dobrý. V parlamente sa totiž dočkal ďalšej, pomerne výraznej zmeny, za ktorú zahlasovali poslanci koalície aj opozície.

Novelu predložila poslankyňa z Richterovej domovskej strany Smer Jana Vaľová spolu s Alenou Bašistovou (zvolenou za Sieť, momentálne nezaradenou) a Magdalénou Kuciaňovou z SNS.

Hlasovalo za ňu 124 zo 145 prítomných poslancov.

Podpredsedníčka parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová (saS) počas rozpravy v pléne pochválila, že sa poslanci na oprave zákona zhodli. No pripomenula, že novelou sa „len opravuje to, čo sociálne inžinierstvo ministerstva práce pokazilo“, keď pred rokmi do parlamentu prinieslo nevydarený zákon a napriek upozorneniam ho poslanci schválili.

Tri zásadné zmeny

Novela, ktorá má byť účinná 1. novembra toho roka, prináša prevádzkovateľom zariadení pre deti do troch rokov tri zásadné zmeny, na ktorých sa už pred niekoľkými mesiacmi dohodla Aliancia súkromných jaslí a škôlok so štátnym tajomníkom ministerstva práce Branislavom Ondrušom (Smer).

Upustí sa od

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Jasle a škôlky

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie