Denník N

Čo sa stalo pri obrovskom colnom škandále a kto hovorí pravdu? (otázky a odpovede)

Prečo tvrdíme, že najväčšie colné podvody s čínskym tovarom sa diali na Slovensku a na čom je postavená obrana šéfa finančnej správy.

Je Slovensko naozaj výnimočný prípad v podvodoch s clom alebo sme na tom podobne ako iní?

Miera podvodov na clách vyberaných na Slovensku bola podľa údajov OLAF-u naozaj výnimočná. Len päťmiliónové Slovensko sa podieľalo až na sedmine colných únikov. OLAF v odpovedi pre Denník N doslova napísal: „OLAF v roku 2017 uzavrel sériu vyšetrovaní, ktoré sa týkali podhodnotenia textilu a obuvi vstupujúcich do EÚ v období rokov 2013 – 2016. Za všetky vyšetrovania ukončené v roku 2017 OLAF odporúčal, aby Európska komisia dostala vrátených 2,2 miliardy eur, z čoho približne 302 miliónov eur sa týka tovaru vstupujúceho do EÚ cez Slovensko.“

Poznáme úniky z iných krajín? Je na tom niekto ešte horšie?

Najväčšie úniky mala podľa OLAF Veľká Británia – až 1,2 miliardy eur. No aj v porovnaní so 65-miliónovou Britániou sme na tom v prepočte na obyvateľa oveľa horšie. V správe sa spomína aj Česko, Francúzsko a Malta, konkrétne čísla k nim však OLAF nezverejnil. Keďže britské a slovenské úniky boli dohromady 1,5 miliardy, zvyšné tri krajiny sa na nich podieľali zhruba 700 miliónmi.

Stálo podhodnocovanie tovaru peniaze aj Slovensko?

OLAF tvrdí, že máme EÚ zaplatiť 302 miliónov. Keďže sa výber cla delí medzi EÚ a jednotlivé krajiny v pomere 75 ku 25, Slovensko by mohlo dobrým výberom cla podľa metodiky OLAF zarobiť ďalších 100 miliónov eur.

Je 400 miliónov jedinou sumou, ktorá unikla pre podhodnocovanie tovaru?

Určite nie. Čím

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Colné podvody

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie