Denník N

Štát radšej zaplatí milióny za vlastný fakturačný systém, ako by sa napojil na súkromný

Ilustračné foto - Fotolia
Ilustračné foto – Fotolia

Pochybné sú aj odhadované náklady: napríklad práca slovenského testera má pri vývoji stáť 670 eur za deň, kým v Česku takú službu kupuje štát za 400 eur.

Všetky faktúry majú firmy v budúcnosti posielať štátu len elektronicky. Ministerstvo financií preto plánuje za 6 miliónov kúpiť nový systém, ktorého jadrom bude vlastný elektronický fakturačný systém.

Práce by sa mali začať v máji budúceho roka, povinnosť prijímať časom všetky faktúry elektronicky zobrali na seba všetky krajiny EÚ.

Úradníci by už nemuseli prepisovať faktúry ručne a ani ich skenovať či ručne dohľadávať, ako sa na niektorých úradoch ešte deje.

Odborníci zo Slovensko.Digital si však nemyslia, že nato treba vytvoriť úplne nový fakturačný IT systém, keď máme Slovensko.sk.

Úrady už dnes majú povinnosť prijímať a posielať elektronické dokumenty cez schránky v Slovensko.sk. Štát namiesto toho, aby to naplno využil aj pri elektronických faktúrach, chce robiť paralelný systém len na jeden typ dokumentov. Slovensko.sk sa dá použiť na doručovanie a centrálny zber faktúr.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Verejné IT zákazky

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie