Denník N

Raši schválil IT projekty za 60 miliónov eur, hoci vie, že cena a úžitok niektorých sú pochybné

Richard Raši. Foto N – Vladimír Šimíček
Richard Raši. Foto N – Vladimír Šimíček

Štát chce robiť centrálny fakturačný systém za 5 miliónov eur namiesto toho, aby dostatočne využil to, čo už na trhu využije. Chystá aj  ďalší projekt na zber informácií o krajine, napríklad meteo údajov či z katastra za zhruba 10 miliónov, no nie je jasné, či to pomôže úradom, ktoré tieto údaje majú. Alebo ide robiť veľký systém pre telekonferencie pre štátnych úradníkov, aj keď sa dá ťažko veriť tomu, že ho od začiatku začne využívať pár desiatok tisíc úradníkov.

To je len pár výhrad k projektom, ktoré vo štvrtok schválil riadiaci výbor na Úrade podpredsedu vlády Richarda Rašiho (Smer). Úrad schválil celkom sedem IT projektov za viac ako 60 miliónov eur, ktoré majú byť platené z eurofondov.

„Prinesú napríklad lepšie parkovanie pre ťažko zdravotne postihnutých ľudí, kratšie konania na Najvyššom súde či open data z inšpektorátov práce a z úradov verejného zdravotníctva,“ hovorí Rašiho úrad o schválených projektoch.

V krátkom čase je to ďalšie veľké schvaľovanie projektov, ešte v júli dal Rašiho úrad zelenú štyrom IT projektom za 100 miliónov eur. Vtedy šlo o kybernetický projekt Rašiho úradu, ktorého veľká časť je utajená, hoci sa má platiť z eurofondov, a tri projekty ministerstva vnútra, ktoré majú zlepšiť IT prostredie úradníkov a zjednodušiť správne a priestupkové konanie.

Kritici hovoria aj o drahých externistoch

No kým u Rašiho sú aj teraz s kvalitou projektov spokojní, ítečkári

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Verejné IT zákazky

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie