Denník N

Veľké firmy ignorujú exekútorov, lacnejšie je poslať na dlžníkov bežných vymáhačov

Zdravotná poisťovňa Dôvera. Foto N - Tomáš Benedikovič
Zdravotná poisťovňa Dôvera. Foto N – Tomáš Benedikovič

Ak si nemôžeme exekútora vybrať slobodne, potom radšej nechceme žiadneho, odkazujú Orange, Dôvera a ďalší štátu, ktorý zaviedol náhodný výber exekútora.

Viaceré veľké firmy už vyše roka nepodávajú návrhy na exekúciu. Tvrdia, že odkedy si sami nemôžu vybrať exekútora, ale im ho náhodne vyberie počítač, už sa im to neoplatí. Našli si iné spôsoby, ako vymáhať pohľadávky. Vymáhaním poveria špecializovanú firmu alebo pohľadávku rovno odpredajú.

Štát by to malo tešiť, pretože tým klesne počet nových exekúcií, a tým aj zaťaženosť súdov. Na druhej strane nie jasné, čo bude pre dlžníkov znamenať, ak im vo väčšom začnú na dvere klopať vymáhači. Tí majú v porovnaní s exekútormi podľa zákona oveľa menšie možnosti, ako na dlžníkov tlačiť. Oveľa viac ako exekútori sa preto budú spoliehať na schopnosť dlžníka vystrašiť alebo zahanbiť.

Dôvera už návrhy na exekúcie nepodáva

Najhlasnejším kritikom náhodného výberu exekútorov je súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera. Vždy argumentovala, že kvalita exekútorov je rozdielna, a preto si ich chce vyberať.

Ešte pred zmenou pravidiel exekúcie, ktoré platia od apríla minulého roka, podala Dôvera stotisíc návrhov na exekúcie ročne, no spolupracovala len so šiestimi exekútormi.

Po zmenách už návrhy na exekúciu nepodáva.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie