Denník N

Predajne na vidieku a v menších mestách môžu zavrieť, odvod ich straty ešte prehĺbi

Predaj potravín - ilustračné foto Foto - TASR
Predaj potravín – ilustračné foto Foto – TASR

Zväz obchodu varuje, že zavedenie odvodu pre reťazce môže ovplyvniť fungovanie predajní aj zamestnanosť na vidieku.

Návrh zákona o osobitnom odvode, ktorý predložili šiesti poslanci SNS, je škodlivý a potenciálne likvidačný pre slovenských obchodníkov. Tvrdí to Zväz obchodu, ktorý zastrešuje najvýznamnejšie domáce reťazce predávajúce potraviny.

Zástupcovia Zväzu obchodu spolu so Zväzom odborov v oblasti obchodu upozorňujú, že zákon môže mať veľmi negatívne sociálne dôsledky. Okrem vplyvu na rast cien potravín, ktorý zasiahne najmä nízkopríjmové skupiny obyvateľstva, môže ovplyvniť aj zamestnanosť na vidieku a v menších mestách.

„Tí, ktorí sú združení vo Zväze obchodu, majú zhruba polovicu či dve tretiny predajní na vidieku. A tie ak nie sú v červených číslach, tak sú na nule. Len čo budeme musieť odvod zaplatiť, tak tie predajne zavrieme,“ povedal prezident Zväzu obchodu Martin Katriak.

Spochybnili údaje o ziskovosti

Predkladatelia návrhu aj ministerstvo pôdohospodárstva argumentujú pri obhajobe návrhu na zavedenie odvodu vysokou ziskovosťou reťazcov. To však reťazce odmietajú, tvrdenia o neprimerane vysokých ziskoch reťazcov u nás spochybnil aj inštitútu INESS.

Ziskovosť domácich reťazcov je podľa Katriaka maximálne vo výške 1 %, spravidla však nižšia. Väčšina subjektov systému COOP Jednota pritom nedosahuje ziskovosť ani 1 %, pripomína generálny riaditeľ COOP Jednota Slovensko Ján Bílinský.

„Vychádzajúc z reálnych ekonomických výsledkov subjektov skupiny COOP Jednota, by sa po zavedení osobitného odvodu v navrhovanej výške 2,5 % z čistého obratu dostali všetky do straty,“ hovorí Bílinský.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Odvod pre reťazce

Ekonomika

Teraz najčítanejšie