Denník N

1. novembra nenakúpite u nás ani v Rakúsku. V Česku obchody otvoria

Na mimoriadny jednorazový štátny sviatok 30. októbra mnohí obchodníci svoje predajne otvorili, vo štvrtok 1. novembra tak však už neurobia. V tento sviatok im totiž predávať zakázal zákon.

Zákaz predaja sa netýka vybraných predajní, teda tých, ktoré sú na staniciach a letiskách, predajní kvetov a suvenírov, lekární, ale ani veľkoobchodov, ktoré zásobujú reštaurácie či iné gastronomické prevádzky. Zákaz sa netýka ani menších obchodov, v ktorých nebudú počas sviatku predávať zamestnanci, ale slúžiť budú napríklad ich majitelia.

Do konca roku pritom budú na Slovensku ešte tri celé dni sviatkov so zatvorenými obchodmi – 17. novembra, 25. a 26. decembra. Na Štedrý deň 24. decembra je zákaz predávať až od 12.00 h, ale niektoré predajne aj v ten deň zatvoria na celý deň.

Ak za hranice, tak do Česka

Na rozdiel od niektorých iných sviatkov sa 1. novembra príliš nevyplatí cestovať za nákupmi ani za hranice Slovenska. Počas sviatku Všetkých svätých sú totiž zatvorené obchody aj v Rakúsku, pripomína to na svojich weboch napríklad veľké nákupné centrum Shopping City Süd vo Viedni a outletové nákupné centrum v Parndorfe.

 

Podobne ako u nás a v Rakúsku ostane väčšina obchodov zatvorená aj v Maďarsku a Poľsku. Aj v týchto krajinách je totiž Všetkých svätých sviatkom a až na výnimky ako u nás je tam zakázaný predaj.

Z okolitých krajín je v tento deň výnimkou len Česká republika. Tam totiž 1. november nie je sviatkom a obchody v ten deň môžu byť otvorené.

V Česku síce pred dvomi rokmi tiež sprísnili podmienky predaja počas sviatkov, no počas niektorých z nich – napríklad 17. novembra – predávať nezakázali. Podobne ako u nás sa zákaz netýka lekární, čerpacích staníc, letísk.

Ani počas 8 dní sviatkov, keď podmienky predaja v Česku upravili, sa zákaz netýka všetkých obchodníkov. Tie obchody v Česku, ktoré ponúkajú tovar na ploche menšej ako 200 štvorcových metrov, môžu zákazníkov obslúžiť aj počas sviatku.

Ľudia sa s tým zmierili

Na Slovensku sa počet dní, počas ktorých je obmedzený maloobchodný predaj, zvýšil vlani v polovici roku. Vtedy sa rozšíril na 15,5 dňa, keď musí ostať veľká väčšina predajní zatvorená.

Väčšina obyvateľov Slovenska sa s väčším počtom dní, keď si nemôžu nakúpiť, zmierila. V prieskume, ktorý urobila začiatkom tohto roku na vzorke 1012 ľudí agentúra Focus pre Prírodovedeckú fakultu UK v Bratislave, Sociologický ústav SAV a Obchodnú fakultu Ekonomickej univerzity v Bratislave, vyšlo, že takmer 80 % slovenských spotrebiteľov súhlasí s tým, aby počas cirkevných sviatkov bol obmedzený predaj v obchodoch.

Podobne väčšina ľudí súhlasí s obmedzením predaja aj počas iných štátnych sviatkov. Počas vianočných a veľkonočných sviatkov je ich súhlas so zákazom predaja ešte výraznejší – počas Vianoc aj Veľkej noci skôr či rozhodne súhlasí s obmedzením predaja takmer 90 % spotrebiteľov.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie