Denník N

Váhostav prebudil poškodených aj pri Euro-Buildingu, ide o stovky eurofondových zákaziek

Jana Nachtmannová a Peter Bizoň sa už dva roky snažia dokázať, že prácu dodali, ale od Euro-buildingu zaplatené nedostali. Foto N - Tomáš Benedikovič
Jana Nachtmannová a Peter Bizoň sa už dva roky snažia dokázať, že prácu dodali, ale od Euro-buildingu zaplatené nedostali. Foto N – Tomáš Benedikovič

Široký a angažovanie sa premiéra pritiahli pozornosť na Váhostav. No v stovkách malých eurofondových zákaziek zažívajú subdodávatelia podobné drámy. (doplnené 16.júna 2015 o text žiadosti o odpoveď firmy Euro-Building)

Dva roky sa už stavebná podnikateľka Jana Nachtmannová nevenuje hľadaniu nových kontraktov či samotným stavbám pre jej firmu Segametal Engineering. Po 25 rokoch podnikania zúžila riaditeľka firmy svoju prácu na vymáhanie peňazí od skupiny veľkých stavebných firiem. Aby prežila, musí predávať svoj majetok, no nechce pripustiť, že jej podnik skrachuje len preto, lebo postavil, čo mal postaviť, no nedostal za to zaplatené.

Jej hlavný odberateľ pritom neskončil v konkurze či reštrukturalizácii ako Váhostav, Doprastav či TSS Grade. Naopak, skupina firiem okolo Euro-Buildingu podnikateľa Miloša Stopku ďalej prosperuje na eurofondových zákazkách a tvrdí, že svojim subdodávateľom platí, ako má.

Nachtmannová a jej generálny manažér Peter Bizoň hovoria, že za posledné dva roky osobne spoznali desiatky firiem a živnostníkov, ktorí sa po dodávkach pre Euro-Building dostali do veľkých alebo až existenčných problémov.

Keďže skupina Euro-Building v posledných rokoch získala len z eurofondov zákazky za minimálne 150 miliónov eur, množstvo poškodených odhaduje Nachtmannová až na stovky. Je pripravená znova vypovedať na polícii, politikom a médiám znova a znova rozprávať svoj príbeh. Po tom, čo verejný tlak pomohol subdodávateľom Váhostavu, aj Nachtmannová a ďalší poškodení veria, že aj oni sa domôžu aspoň uznania svojich pohľadávok.

Euro-Building nároky týchto firiem popiera. Tvrdí napríklad, že ak by ich nároky boli opodstatnené, vymáhali by si ich cez súd.

Eurofondy sú predsa bezpečné

Nachtmannová s Bizoňom získali prvé zákazky od Euro-Buildingu koncom roku 2010 vďaka ich známemu, ktorý organizoval verejné obstarávania. Oficiálne bolo jeho úlohou pomáhať obciam a mestám pri eurofondových tendroch, nebol agentom Euro-Buildingu, len firmy okolo Euro-Buildingu zvyčajne obstarávania v tomto sektore napokon vyhrávali.

„Ten človek sa tváril, že je naším priateľom. Bol pre nás garantom, že keď budeme pre túto firmu robiť, budeme mať všetko zaplatené,“ hovorí Nachtmannová o prvých kontraktoch na východnom Slovensku.

Okrem referencie od známeho vedeli v roku 2010 o Euro-Buildingu len to, že napriek veľkým zákazkám táto stavebná firma nemá vlastných robotníkov, len vyhráva tendre a potom si najíma subdodávateľov. „Neprišlo nám to divné. My sme tiež len manažérsky zastrešovali stavby, tiež sme nemali ľudí, ale sme si ich najímali.“

Pri prvých menších zákazkách na východe Slovenska dostal Segametal od Euro-Buildingu aj načas a riadne zaplatené. Keď im teda na jar 2012 Euro-Building ponúkol, aby prebrali väčšie zákazky na východe, neváhali. „Keďže spolupráca sa nám vtedy javila celkom v poriadku, tak sme podpísali ďalšie zmluvy, ktoré boli aj za milión eur,“ vysvetľuje po troch rokoch Nachtmannová.

Výsledok bol z pohľadu Segametalu žalostný. Tvrdia, že len na zhruba miliónovej zákazke vo Vranove nad Topľou (Intenzifikácia separovaného zberu v meste Vranov nad Topľou) im Stopkova firma dlhuje 499-tisíc eur.

Pochybnosti o serióznosti Euro-Buildingu pribúdali len pomaly, prevalcovala ich radosť z nových kontraktov a sústredenie sa na včasné dokončenie stavieb. „Stále sa nám ako podnikateľom vyčíta, že sme naivní, lebo berieme takéto zmluvy. No keďže je to platené z eurofondov, veľmi ľahko nadobudnete falošný pocit istoty, že určite dostanete zaplatené,“ hovorí riaditeľka Segametalu.

Spätne vyhodnocujú podozrivé veci jednoduchšie. Vedeli napríklad, že Euro-Building dlhší čas nevedel zohnať na zákazkách, ktoré im ponúkol, žiadnu firmu, čo by im tam stavala. „A vtedy vám napadlo, že vy ste boli ten vysnený článok, čo mu chýbal, lebo mali z Bratislavy na východ ďaleko a my sme tam už predtým robili.“

Kedy prišli problémy

Zmluvu na kľúčovú zákazku vo Vranove podpísal Segametal Engineering koncom marca 2012. V tom čase si najímal asi 300 ľudí. Zákazku mali dokončiť do konca augusta toho istého roku. „Mali sme štyri mesiace na stavbu, na ktorú sa plánovalo rok a pol. No dali sme dokopy päť alebo šesť subdodávateľov a všetci naraz sme začali robiť,“ hovorí Bizoň.

Skrátený termín spôsobil, že šli do toho naraz s väčším objemom investície.

Prvé tri mesiace stavali z vlastných alebo požičaných peňazí, len splatnosť faktúr je spravidla 90 dní.

EuroBuilding-ziadost-o-odpoved

Všimli si, že Euro-Building mal napriek veľkosti stavby vo Vranove len jedného stavbyvedúceho, ktorý pôsobil aj na iných stavbách na východe. Podozrivé sa im nezdalo ani to, že Euro-Building mal v zmluvách so subdodávateľmi klauzulu o zákaze predaja pohľadávok. „Ani v najhoršom sne by vám nenapadlo, že niekto to na vás ušil tak, že vám firma nezaplatí a vy s tým nemôžete nič urobiť,“ hovorí Bizoň zo Segametalu.

Dnes už spolu s Nachtmannovou hovoria, že neplatenie je pre Euro-Building rutina, ktorá tradične prichádza v čase, keď je približne 70 percent stavby hotovej. V tom čase býva zaplatená sotva polovica stavby a problém vznikne aj s fakturovaním ďalších častí. Stavbyvedúci Euro-Buildingu totiž podľa skúseností Segametalu prestanú podpisovať preberanie ďalších dokončených častí stavby.

„Ale v zmluve je uvedené, že súčasťou podpísanej faktúry je denník a súpis vykonaných prác.“ Nachtmannová a Bizoň tvrdia, že takú skúsenosť s Euro-Buildingom majú všetci, ktorých doteraz poznajú.

Pre Segametal robili na zákazkách v Drahňove, v Sirníku a vo Vranove aj firmy Bauma-SK a Icoma podnikateľa Martina Iča. Aj jemu dlžia peniaze. „Poznám asi desiatich podnikateľov, ktorí pracovali na zákazkách, kde generálnym zhotoviteľom bol Euro-Building alebo Euro-Štukonz zastúpené inžinierom Stopkom. Prácu urobili, Stopka zinkasoval peniaze a realizátorom prác nezaplatil,“ hovorí Ičo.

Čo to znamenalo pre Segametal na kontrakte pre mesto Vranov? Za zákazku za zhruba milión eur dostali zaplatené približne pol milióna eur a svojim subdodávateľom zaplatili zhruba 600-tisíc.

Dokončiť alebo odísť?

Spätne sa zdá ako riešenie aj opustiť stavbu, keď sa zadrhnú platby. Šéfovia Segametalu tak v lete roku 2012 stáli pred dilemou, či z Vranova odídu, alebo zákazku dokončia. Rozhodli sa ostať, pretože zastavením prác by spôsobili škody mestu, ktoré by mohlo prísť o eurofondy. Mysleli si, že ak by zo stavby pre neplatenie odišli, len by si tým zhoršili vyjednávaciu pozíciu s Euro-Buildingom. Boli by to totiž oni, na koho by sa dalo zhodiť prípadné meškanie.

Intenzívne sa začali brániť až začiatkom zimy. „Čakali sme do splatnosti polmiliónovej faktúry, teda do 18. novembra 2012,“ vysvetľujú. Namiesto toho dostali penalizačnú faktúru na zhruba 60-tisíc eur. „Potom začali chodiť penalizačné faktúry na všetky faktúry, ktoré sme dovtedy vystavili,“ hovoria.

Aj to je podľa ich vedomostí v Euro-Buildingu premyslený systém. Jednoducho, ak príde do Stopkových firiem faktúra, on pošle obratom v podobnej výške napríklad penále za nekvalitnú dodávku alebo meškanie. No ak sa tá aj zdá absurdná, treba zaplatiť znalca a dokazovať na vlastné náklady, že veľká stavebná firma si jednoducho vymýšľa.

Nachtmannová pripúšťa, že na stavbe robenej na poslednú chvíľu by sa možno dali nájsť nedostatky, no kľúčové bolo, že mesto Vranov stavbu od Euro-Buildingu prebralo ako hotovú a zaplatilo. „Poslali nám aj výpisy z účtov. Mesto nič nepenalizovalo. Ale my, čo sme to postavili, neexistujeme pre nikoho,“ hovorí Bizoň. Segametalu dokonca nepomohol ani referenčný list, ktorý im vyhotovilo mesto Vranov a stálo v ňom, že stavbu urobili v termíne a v požadovanej kvalite.

Mesto Vranov uviedlo, že faktúru na poslednú platbu schválili začiatkom apríla 2013: „Mesto nemá vedomosť o platobnej disciplíne spoločnosti Eurobuilding“.

Ako sa bránili

Euro-Building nesúhlasí: „Vyjadrenia spoločnosti Segametal Engineering sú nepravdivé, opakovane niekoľko rokov si svoje domnelé nároky vymáhajú prostredníctvom rôznych médií. Nepochybne, ak by ich nároky boli oprávnené, vymáhali by si ich prostredníctvom príslušného súdu, čo preukázateľne do dnešného dňa neurobili.“

V tom má Euro-Building pravdu. Nachtmannová hovorí, že súd o vymoženie pohľadávky jej napadol ako prvá vec, ale nakoniec ho odsunula ako nezmysel. Len súdny poplatok stojí 6 percent zo sumy vymáhanej pohľadávky. Hovorí, že na to už vôbec nemali peniaze.

Spolu s ďalšími firmami a so živnostníkmi, ktorí s nimi stavali, uvažovali aj o tom, že pošlú Stopkovu firmu do konkurzu. Právnici advokátskej kancelárie Soukeník – Štrpka im vypracovali dvadsaťstranový posudok, ktorý v zásade hovorí, že sa to nedá. Na konkurznom súde by s takým podaním neuspeli, lebo ich pohľadávky nie sú čisté. Euro-Building, respektíve Euro-Štukonz ich neuznal. „Každá pohľadávka je sporná kvôli penalizačným faktúram,“ hovorí Bizoň.

V júni 2014 sa napokon Segametal spolu s ďalšími desiatimi podnikateľmi obrátili na Národnú kriminálnu agentúru (NAKA). S políciou dlho spolupracovali, aby našli dôkazy, že činnosť Euro-Buildingu treba v skutočnosti hodnotiť ako systematickú trestnú činnosť robenú zločineckou skupinou.

Nepomohlo, že podrobne opísali postupy firmy, ktorá podľa nich neplatí zámerne a v popieraní nárokov postupuje vždy rovnako. Jedenásti z nich napríklad vypovedali o tom, ako vždy v rovnakom čase stavby prestali ľudia Euro-Buildingu podpisovať stavebné denníky. V novembri 2014 im Národná kriminálna agentúra odporučila, aby sa obrátili na súd. Ich spor s Euro-Buildingom videli len ako bežný obchodný spor.

No optimizmus úplne nestratili. Vznikajúce združenie poškodených a udalosti okolo Váhostavu podľa nich spôsobili, že sa im začínajú ozývať aj ľudia, ktorí sa doteraz báli hovoriť. O Euro-Buildingu sa už chcú rozprávať aj politici. A po čase sa im znova sami ozvali aj z Národnej kriminálnej agentúry.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Stavbári Euro-Building

Ekonomika

Teraz najčítanejšie