Denník N

Odbory, ZMOS a firmy sa spojili proti Dankovej dani z jedla

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Odvod pre reťazce môže podľa odborárov brzdiť nárast miezd v obchode.

Kritizovali ho obchodníci, opoziční politici, inštitút INESS aj Klub 500. Teraz sa ku kritike návrhu poslancov SNS na prijatie zákona o osobitnom odvode pre reťazce pridali aj Konfederácia odborových zväzov (KOZ), Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS), Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ) a Asociácia priemyselných zväzov (APZ).

Nestáva sa pritom príliš často, že sa v negatívnom postoji k návrhu zákona spoja všetci sociálni partneri. Teraz tak urobili v stanoviskách, ktoré predložili k rokovaniu tripartity o spomínanom zákone, ktoré má byť v pondelok 5. novembra.

Mierne odlišný postoj má len Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení. Tá síce zavedenie odvodu pre reťazce v navrhnutej podobe považuje za neštandardné a do istej miery aj nesystémové riešenie problémov poľnohospodárstva a potravinárstva, no vzhľadom k postoju svojho významného člena – Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory – navrhuje v rokovaní o zákone pokračovať, ale po zapracovaní pripomienok.

Kritizujú spôsob predloženia

Odbory, RÚZ, APZ aj zástupcovia samospráv svorne kritizujú, že taký závažný návrh zákona, ktorý bude mať vplyv nielen na reťazce, ale aj na zamestnanosť, investície a zrejme aj ceny výrobkov a na rozpočty domácností, neprešiel riadnym pripomienkovým konaním. Predložila ho skupina šiestich poslancov priamo na rokovanie parlamentu.

Poslanecký návrh zákona už minulý mesiac prešiel prvým čítaním. Do druhého a tretieho čítania sa má dostať na prelome novembra a decembra, predkladatelia navrhli, aby už od januára 2019 nadobudol účinnosť.

Asociácia priemyselných zväzov

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Odvod pre reťazce

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie