Denník N

Mediabriefing logoMediaBrífing: Náckovia sa sťahujú na Instagram, na sociálnych sieťach je stále viac antisemitizmu

MediaBrífing je piatkový newsletter o všetkom dôležitom v médiách a žurnalistike. Tento týždeň sa okrem iného dočítate:

  • Sociálne siete nevedia obmedziť šírenie nenávisti.
  • Nové pravidlá Facebooku o politickej reklame majú vážne problémy. 
  • Denník N odhalil ďalšiu stovku falošných diskutérov.
  • Slovenskí novinári vydávajú dve zaujímavé knihy.

Prvý prípad. Na malej sociálnej sieti Gab napísal, že hebrejská neziskovka vozí do krajiny votrelcov, aby zabíjali. „Nemôžem sedieť a pozerať sa, ako sú moji ľudia vraždení. Idem na to,“ napísal Robert Bowers. O chvíľu vošiel do synagógy v Pittsburghu, zabil 11 ľudí, ďalších šesť zranil. Bowers písal nenávistné príspevky na Gabe mesiace, teraz je vo väzbe a prokurátor žiada trest smrti.

Po streľbe ukončili spoluprácu so sociálnou sieťou platobné služby PayPal a Stripe, rovnako reagovala aj blogovacia platforma Medium. Firmy GoDaddy a Joyent sieti zrušili hosting. Všetci tvrdili, že ak stránka šíri nenávisť, nemajú o spoluprácu záujem. Gab je tak momentálne nefunkčný.

Ľudia sa však pýtali, prečo až teraz. Sociálna sieť je totiž od svojho vzniku v roku 2016 známa ako azyl pre extrémistov, antisemitov a šíriteľov nenávisti. Pod rúškom slobody slova im dávala priestor na vzájomné hecovanie sa. Bowers bol len jeden z mnohých.

Autori Gabu tvrdia, že odsudzujú všetky násilné a teroristické činy, no zároveň tvrdia, že sú najviac cenzurovaným startupom v histórii. „To znamená, že sme hrozbou pre médiá a oligarchiu zo Silicon Valley,“ píšu. Sľubujú, že sociálnu sieť obnovia. „Veľké technologické firmy nás nemôžu zastaviť. Mainstreamové médiá nás nemôžu zastaviť.“

„Židia sú deťmi Satana,“ mal Bowers napísané vo svojom profile na Gabe. Toto bol jeho posledný príspevok pred útokom na synagógu.

Druhý prípad. Minulý týždeň dostali balíčky s výbušninou Barack Obama, George Soros, manželia Clintonovci, redakcia CNN a ďalší. Z ich posielania je podozrivý 56-ročný Cesar Sayoc. Na webe dlhodobo šíril konšpirácie a vyhrážal sa ľuďom cez Twitter. Sociálna sieť nič neurobila.

Novinári zo CNN zistili, že Sayoc napísal na Twitteri minimálne 240 vyhrážok. Sociálna sieť sa bráni, že na problematické príspevky tohto muža dostali od používateľov len dve upozornenia. CNN však dodáva, že nedostatok upozornení môže znamenať aj to, že ľudia neveria, že nahlasovať hejty má nejaký zmysel. Aj novinári, ktorým sa Cesar Sayoc vyhrážal, povedali, že zväčša si nerobia starosť s nahlasovaním podobných príspevkov, lebo vedia, ako mizerne ich admini Twitteru posudzujú.

Twitter sa ospravedlnil a ako už mnohokrát predtým, sľúbil zlepšenie. Teraz vraj vylepší proces odvolávania, aby ľudia mohli reklamovať nesprávne rozhodnutia adminov. Zavedie vraj aj novú technológiu na odhaľovanie nevhodného obsahu. „Musíme byť lepší a budeme lepší,“ povedal šéf Twitteru Jack Dorsey.

Spomeňme v tejto súvislosti ešte niekoľko správ z uplynulých dní:

  • Reportéri New York Times po streľbe v Pittsburghu veľmi ľahko našli takmer 12-tisíc antisemitských príspevkov na Instagrame.
  • Výskumníci si všimli, že na Instagrame a Twitteri rastie počet antisemitských útokov. Vraj až tretinu útokov na Židov šírili boti.
  • Web Daily Beast upozorňuje, že Instagram sa stáva novým domovom pre far-right aktivistov, antisemitov a šíriteľov bludov, ktorí boli vykopnutí z Facebooku a Twitteru.
  • Facebook tvrdí, že boj proti falošným účtom je kľúčový v snahe ochrániť voľby vo svete pred manipulačnými kampaňami. Denník N ho upozornil na desiatky falošných účtov pôsobiacich na Slovensku. Ani po dvoch týždňoch nebola firma schopná zasiahnuť.
  • Ľudia upozorňujúci na konšpirátorov a nenávistných štváčov čelia na sieti mnohým útokom. Admini ich nevedia ochrániť, občas ich dokonca blokujú.

Hoci o problémoch so šírením nenávisti na webe vieme roky a sociálne siete robia pravidelné PR tančeky o tom, čo všetko vylepšili a ako sprísnili pravidlá, situácia sa evidentne nezlepšuje. Práve naopak, problém sa zväčšuje a šíri sa ďalej.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Mediabriefing logoMediaBrífing

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie