Denník N

PET fľaša za 12 centov, plechovka za desať – Sólymos ukazuje, ako sa dajú zálohovať obaly

Foto - tasr
Foto – tasr

Zálohovanie by mohlo priniesť až 90-percentnú návratnosť, ale bude to stáť desiatky miliónov eur.

Ako dostať PET fľaše a plechovky z prírody, ulíc a skládok? Ministerstvo životného prostredia už rokuje o zavedení zálohovania PET fliaš a plechoviek. Predpokladajú, že návratnosť obalov sa dostane až na 90 percent.

Dnes sa na Slovensku na trh podľa ministerstva dostane za rok zhruba miliarda PET fliaš a 345 miliónov plechoviek na nápoje.

Ministerstvo pripravilo analýzu, ako by ich výkup mohol fungovať a koľko to bude stáť. Záloha PET fliaš je zatiaľ určená na 12 centov a za plechovky 10 centov. Ľudia budú musieť fľaše nosiť nepokrčené.

Minister životného prostredia László Sólymos z Mosta-Híd už rokoval s výrobcami aj reťazcami. Tvrdí, že zálohovanie nik jednoznačne neodmieta a sú ochotní rokovať. Niektoré reťazce súhlasia, vedia, že to tak už funguje v iných krajinách, kde pôsobia. Zálohovanie funguje v desiatich krajinách v Európe. Ak by návrh prešiel, v strednej Európe by sme boli prví.

Politickú podporu zatiaľ nepýtal

Politicky ešte Sólymos podporu nehľadal a nehovoril o tom ani s ostatnými koaličnými stranami – SNS a Smerom –, ani s ministerkou pôdohospodárstva Gabrielou Matečnou (nominantka SNS). Zákon by mal byť podľa neho odborný, ale bude potrebovať politickú vôľu, aby sa to zaviedlo.

Ministerstvo pôdohospodárstva tvrdí, že s nimi o tom Sólymos nehovoril. Preto ministerstvo pôdohospodárstva nemá o návrhu žiadne informácie a ani nevie, aké výpočty ministerstvo životného prostredia použilo a ktoré subjekty pri analýze oslovilo. Na otázku, či to podporia, neodpovedali.

„Nemáme inú možnosť ako zálohovací systém zaviesť,“ hovorí minister. Návrh zákona chce predložiť v druhej polovici budúceho roka a tam už bude aj termín zavedenia zálohovania. Znamená to, že do riadneho termínu parlamentných volieb na jar 2020 to určite nestihnú, nákup technológií a zavedenie zberu si po prijatí zákona ešte vyžiada čas. „Stopercentne viem, že pripravíme dobrý zákon, a urobím všetko, aby sme to presadili,“ povedal.

Prečo PET fľaše a plechovky

O zálohovaní PET fliaš a plechoviek sa hovorí už roky. Inštitút environmentálnej politiky pri ministerstve životného prostredia vypracoval tridsaťstranovú analýzu, čo by prinieslo povinné zálohovanie PET fliaš a plechoviek.

Zálohovanie tetrapakov ministerstvo nezvažuje a nemalo by sa to týkať ani plastov, v ktorých je drogéria, len tých nápojových. Tie netvoria ani dve percentá hmotnosti všetkých komunálnych odpadov. Keďže sa na uliciach ako odpad často povaľujú aj menšie ako litrové plastové fľaše, navrhujú zálohovať aj tie, a to s rovnako vysokou zálohou.

Na Slovensku sa dnes zálohujú len opakovane použiteľné obaly na nápoje, teda sklenené pivové fľaše, tento systém je dobrovoľný. Ich návratnosť odhadujú analytici na úrovni 98 – 99 percent. Na iné sklenené

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie