Denník N

70 kontrol tendrov z čias Ficových vlád jednoducho nedokončili, dôkazy skúma prokuratúra

Miroslav Hlivák. Foto N – Tomáš Benedikovič
Miroslav Hlivák. Foto N – Tomáš Benedikovič

Na Úrade pre verejné obstarávanie našli masu zámerne neukončených prípadov. Väčšina sporných konaní sa mala začať v časoch druhej Ficovej vlády.

Na Úrade pre verejné obstarávanie našli dôkazy o tom, ako sa niekomu podarilo uhrať do stratena vyšetrovanie desiatok sporných tendrov.

Šéf (ÚVO) Miroslav Hlivák tvrdí, že na úrade našli viac ako 70 neukončených konaní, hoci ich úrad už dávno ukončiť mal.

Majú byť medzi nimi aj prípady, keď úrad doslova odignoroval podnety na začatie správnych konaní a nikomu na úrade neboli ani pridelené na vybavenie.

Niektoré štátne úrady a samosprávy sa tak vyhli pokutám za chyby v tendroch a verejnosť sa zároveň nedozvedela o nezákonných tendroch.

Ak aj úrad tieto konania v najbližšom čase uzavrie, v niektorých prípadoch už nebude môcť uložiť pokutu, lebo uplynul dlhý čas, alebo bude nižšia, keďže sa medzitým zmenili zákony.

Hlivák, ktorý je šéfom úradu od septembra minulého roka, má podozrenie, že mohlo dôjsť k trestnej činnosti. V apríli a následne, keď zistili ďalšie prípady, aj koncom októbra dal podnet na generálnu prokuratúru. „Trestné oznámenie smeruje k tomu, aby boli preskúmané všetky okolnosti a skutočnosti prípadov, ktoré sa stali,“ povedal Hlivák.

Väčšina z týchto neukončených konaní sa údajne začala v rokoch 2012 až 2016, no niektoré sa začali ešte v roku 2008 alebo 2010. Hlivák

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie