Denník N

Spor o jadrovú elektráreň v Česku spúšťa medzinárodné manévre a rozdeľuje Zemana s Babišom

Premiér Babiš a prezident Zeman. Foto - TASR/AP
Premiér Babiš a prezident Zeman. Foto – TASR/AP

Prezident Zeman lobuje za ruskú dostavbu jadrovej elektrárne Dukovany, premiér Babiš sa s rozhodnutím nechce unáhliť.

Akoby stredobodom českej politiky v poslednom čase nebola Praha, ale malé mestečko na južnej Morave. Má necelú tisícku obyvateľov, kostol a rybník ako každé druhé, jeho skutočnou dominantou sú však oblé tvary neďalekých chladiacich veží z betónu, z ktorých stúpajú oblaky pary.

Sme v Dukovanoch a osud miestnej jadrovej elektrárne môže významne zmeniť pomery na českej politickej scéne a formovať geopolitickú budúcnosť Česka.

Kabinet premiéra Andreja Babiša rieši, či a za akých pravidiel sa budú v Česku stavať nové jadrové bloky. V zálohe má aj variant B: toto citlivé rozhodnutie nechá na neskôr a predĺži tak životnosť existujúcich kapacít.

Zeman chce maďarskú cestu

Toto „na neskôr“ má však hlbší význam ako obvykle. Rozhodnutie vlády ostro sleduje prezident Miloš Zeman, ktorý sa netají tým, že by v Dukovanoch pokojne zvolil aj maďarskú cestu – to znamená zákazku dať Rusom bez výberového konania a stavať až na stomiliardový ruský dlh.

Mnohí českí odborníci na bezpečnosť však radia úplne opačnú stratégiu: ísť cestou čo najviac transparentného tendra a Rusov do neho poprípade vôbec nepustiť.

„V aktuálnej situácii nie je dôvod si Rusov púšťať do kožucha. Nie je to krajina, kde by bola vláda práva

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Andrej Babiš

Miloš Zeman

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie