Denník N

Čašníci budú znova páni, nesnívajte, že sa vaše dieťa presadí ako programátor

Foto – Fotolia
Foto – Fotolia

Robot skôr nahradí ítečkára ako remeselníka alebo Čo by sa mali učiť vaše deti, aby nepadli za obeť automatizácii.

Autor pracuje v informatike, píše knihu „Počítač v meste“ o fenoméne smart cities

Väčšina generácie dnešných tridsiatnikov a štyridsiatnikov so závisťou pozoruje, koľko dnes zarábajú ítečkári, ako si ich firmy rozmaznávajú a ako ich potreba rastie napriek tomu, že tento sektor už na Slovensku dávno zamestnáva viac ako stotisíc ľudí.

IT máme v hlave ako sektor budúcnosti, kým napríklad klasický slovenský strojárenský priemysel je symbolom úpadku. Ktorý ak vôbec prežije, tak v ňom o pár rokov aj tak ľudí nahradia roboty.

Všetci predsa poznáme závery tej štúdie OECD, ktorá umiestnila Slovensko na úplne najvyššiu priečku ohrozenia spomedzi rozvinutých krajín. Až dve tretiny našich zamestnaní môže údajne nahradiť či „výrazne zmeniť“ automatizácia, pretože sú „nízko kvalifikované“.

Nad budúcnosťou našej práce, respektíve práce našich detí by sme však mali uvažovať inak. Všade tam, kam prídu umelá inteligencia a roboty, nemusí nutne ostať spúšť, ktorá po sebe nechá stovky tisíc nezamestnaných. Jednoduché profesie, ktoré dnes podceňujeme, sa možno len zmenia, ale budú napokon viac alebo rovnako cenené a žiadané.

Aby sme v rozmýšľaní o budúcnosti nerobili hrubé chyby, musíme predovšetkým lepšie pochopiť, čo dnes vlastne počítače dokážu a kam smerujú. Už to napovie, že všetko môže byť úplne inak, ako sa teraz zdá.

Umelá inteligencia bude ešte veľmi dlho nedokonalá

Ak je reč o automatizácii, je jedno, či myslíme fyzické roboty, čo povedzme zvárajú karosérie áut, alebo len počítačové programy, čo už dnes vedia napríklad nájsť zlomeninu na röntgenovej snímke pacienta. Všetky tieto počítače, či už fyzické „telo“ majú alebo nie, vedia čosi z práce človeka nahradiť.

Už dnes sú pomerne bystré a zdá sa, že čochvíľa veľmi zmúdrejú. To môže zmeniť úplne všetko. Rozprava o budúcnosti

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie