Denník N

Zamestnával vyše 60 ľudí, po práci pre Euro-Building prišiel o peniaze i firmu

Ilustračné foto N - Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Podnikateľ Dušan Rothmajer sa peňazí od veľkej stavebnej firmy domáha cez súd. Ak aj definitívne vyhrá, bude mu to už nanič. (doplnené 16. júna 2015 o text žiadosti o odpoveď firmy Euro-Building)

Dušan Rothmajer z Tekovských Lužian prišiel na stretnutie zo záhradkárskej osady v Leviciach, kde odpisoval elektromery. Ešte pred približne dvomi rokmi bol výrobným riaditeľom prosperujúcej eseročky.

Mont Group mal v najlepších časoch polmiliónový obrat a zamestnával vyše 60 ľudí. Stavebno-elektrikárska firma sa dostala do problémov paradoxne v čase, keď sa jej malo dariť najviac. Za viac ako rok získala desiatky subdodávateľských zákaziek napojených na spoločnosť Euro-Building a eurofondy.

Firma už neexistuje. Súd ju zrušil pre platobnú neschopnosť. Exriaditeľ prišiel o vlastných 80-tisíc eur, ktoré firme požičal. Z fungujúcej spoločnosti zostali len veritelia, ktorí sa súdia s firmou Euro-Building o 220-tisíc eur.

Euro-Building prestal platiť

„Prvá zákazka bola oprava striech na desiatich školách. Tvrdili nám, že nie je žiadny problém, peniaze z eurofondov stopercentne prídu, len že dopredu nám ich dať nevedia. Požičali sme si peniaze a zrealizovali sme zákazky. Boli tam síce chyby v projektoch, ale nejako sme ešte komunikovali,“ hovorí bývalý riaditeľ.

EuroBuilding-ziadost-o-odpoved

Časté chyby v projektovej dokumentácii, za ktoré neniesol žiadnu zodpovednosť Mont Group, spôsobovali subdodávateľom problémy a Euro-Building prestal platiť. 

Rothmajer je presvedčený, že projektanti ani nevideli stavby, na ktorých projektovali úpravy. Hovorí napríklad o škole v Tekovských Lužanoch, kde chýbali v projekte vchodové dvere, na čo prišli až pri rekonštrukcii.

V Nitre stavbyvedúci prepočítal statiku a zistil, že projekt je zlý. Keby pokračovali, bolo by v betóne málo železa a časom by mala budova narušenú statiku.

„Keď sa niečo nedalo dokončiť kvôli projektom, začali vymýšľať, že je to nedokončené, je to zlé. Myslím si, že to bol úmysel. Zo štyridsiatich zákaziek nám zostali dlžní v 98 percentách. Keď hovoríme len o faktúrach, bolo to okolo 120-tisíc eur. Pre nás to bolo veľa, opísal situáciu Rothmajer.

Euro-Building začal dávať firme sankčné faktúry vo výške približne dlžnej sumy. Mont Group urobil to isté. „Argumentovali sme, že nám nemôžu dať sankciu za niečo, čo sme nespôsobili, čo sa nestalo našou vinou,“ dodal.

Firma Euro-Building na otázky o tomto obchodnom prípade neodpovedala.

Vyhral súd, ale bolo mu to nanič

Mont Group zažaloval Euro-Building na Obchodnom súde v Bratislave o 220-tisíc eur. Podľa Rothmajera súd rozhodol v ich prospech platobným rozkazom pred dvomi rokmi.

Euro-Building sa odvolal, takže obidve firmy čakajú na vytýčenie pojednávania. Pri preťaženosti súdov a ďalších odvolávaniach voči verdiktom môže trvať dva, tri aj viac rokov, kým sa dozvedia, kto je v práve.

Rothmajer podal trestné oznámenie, ale vyšetrovateľ konštatoval, že sa trestný čin nestal. Ďalších šesť podnikateľov, ktorí sa nevedeli dostať k svojim peniazom, chcelo podať hromadnú žalobu, ale vyšetrovateľ ju odmietol.

Prečo firma rok a pol pracovala na zákazkách, za ktoré nedostávala peniaze? Rothmajer tvrdí, že im sľubovali, že keď dokončia jednu, druhú, tretiu… zákazku, že im zaplatia.

„Aby sme sa dostali do plusových čísel, dokončovali sme,“ dodal.

Veritelia zakladajú združenie

Približne 60 podnikateľov zakladá občianske združenie, pomocou ktorého chcú presadiť v parlamente zákonné úpravy, aby sa podobné prípady nestávali. Rothmajer hovorí, že chcú spojiť prax s legislatívou, aby zabránili obchádzaniu zákonov a zneužívaniu eurofondov.

Podnikateľ sa pýta, že ak je trestným činom neplatenie odvodov, daní alebo nezaplatenie mzdy zamestnancovi, prečo nie je trestné neplatenie faktúr, ktoré k platobnej neschopnosti vedie.

Združenie bude presadzovať zrýchlené konania v podobných prípadoch, ako sa stal Mont Group a ďalším. Chceli by, aby preverovanie netrvalo dlhšie ako tri-štyri mesiace, aby sa podnikatelia udržali pri živote.

„V televízii ide reklama, že z Regionálneho operačného programu EÚ sme postavili toľko a toľko škôl, ciest, sociálnych zariadení…, ale zabudli povedať, že väčšina firiem, ktorá sa na tom namakala a urobila to, nedostala peniaze a približne tisíc ľudí prišlo preto o pracovné miesta,“ hovorí bývalý riaditeľ firmy.

Dušan Rothmajer začal znovu. Založil si firmu, je majiteľom, konateľom a občas aj zamestnancom v jednej osobe. Robia, čo sa dá. Pracujú pre elektrárne, predávajú okná, zatepľujú.

„Pracujem tridsať rokov a robím rád. Odpočítavanie elektromerov je len zábava. Baví ma pracovať, ale nebaví ma podnikať, nedostať za to peniaze a zostať dlžný,“ uzavrel tému Dušan Rothmajer.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Stavbári Euro-Building

Ekonomika

Teraz najčítanejšie