Denník N

Matečnej farmárska agentúra pri IT nákupoch za 17 miliónov dvakrát porušila zákon

Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná a šéf Pôdohospodárskej platobnej agentúry Juraj Kožuch. Foto – TASR
Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná a šéf Pôdohospodárskej platobnej agentúry Juraj Kožuch. Foto – TASR

ÚVO potvrdil vysokú pokutu pre Pôdohospodársku platobnú agentúru. Zákazky na servisné služby zadala bez súťaže priamo, hoci to spraviť nemala.

Schopnosti IT systémov štátnej Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) sa stali známymi na jar tohto roka, keď vyšlo najavo, že farmárske dotácie pridelila aj na pozemky, kde v skutočnosti stálo parkovisko alebo dokonca malé dedinské letisko. Dostala ich firma bývalej poslankyne Smeru Ľubice Roškovej.

Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná a šéf PPA a jej podriadený Juraj Kožuch aj vtedy vysvetľovali, že agentúra potrebuje nové investície do IT, aby sa niečomu takému v budúcnosti predišlo. Ukazuje sa však, že chyba môže byť aj v spôsobe, ako sa agentúra starala o peniaze, ktoré už na IT systémy minula.

Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO), ktorý dozerá na zákonnosť tendrov, štátnej pôdohospodárskej agentúre za to udelil dve pokuty, spolu vo výške takmer 850-tisíc eur. V oboch prípadoch jej vyčítal, že si sama spôsobila situáciu, keď bola odkázaná len na jedného dodávateľa.

PPA sa proti rozhodnutiu ÚVO nemôže odvolať – môže sa len obrátiť na súd. Matečnej rezort sa k vysokej pokute od ÚVO nevyjadril.

Prvá pokuta

Štátna pôdohospodárska agentúra podpísala po Vianociach v roku 2016 zmluvy na servisné služby pre svoje IT systémy v hodnote 11 a 6 miliónov eur.

Vyššia pokuta (560-tisíc eur) sa týka zákazky

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie