Denník N

Nech dajú starostovia Euro-Building na čiernu listinu, radí Kaliňákova poradkyňa

Tatiana Behrová. Foto N - Tomáš Benedikovič
Tatiana Behrová. Foto N – Tomáš Benedikovič

Poradkyňa pre verejné obstarávanie a koordinátorka projektu elektronické trhovisko Tatiana Behrová hovorí, že zákon pozná spôsob, ako neseriózne firmy nepustiť z obstarávania, no ten v praxi funguje zle. 

Do akej miery máte informácie o praktikách firmy Euro-Building vo verejnom obstarávaní a v následných dodávkach?

Poznám to iba z počutia, že je to problém. Vo všeobecnosti, kde prídem, lebo teraz často komunikujem so samosprávou, je pre nich Euro-Building ako víťaz obstarávania strašiak. Ale ja nemám vôbec informácie o tom, čo sa tam dialo.

Znamená to, že doteraz ste prípad Euro-Building neskúšali riešiť?

Podľa toho, na čo presne sa pýtate. Z počutia mám vedomosť o tom, že uzavrú zmluvu, ktorú potom neplnia. Pred dvoma rokmi sme novelou zákona o verejnom obstarávaní dali možnosť inštitucionalizovať nespokojnosť obstarávateľov a ďalej ju podávať vo forme negatívnej referencie. To znamená, že ak akákoľvek firma neplní zmluvu, dôsledkom toho je register negatívnych referencií a vytváranie black listu (čiernej listiny). Či to bolo kvôli tejto firme, alebo aj iným firmám, ktoré neplnia zmluvu, to neviem povedať. Ale vo všeobecnosti platí, že ak je nejaký počet negatívnych referencií, dôsledkom je zaradenie firmy na black list a nemožnosť zúčastňovať sa verejného obstarávania.

Kedy je ten moment, že sa firma dostane na čiernu listinu?

Poviem vám to na príklade black listu elektronického trhoviska. Keď firma minimálne trikrát neplní zmluvu minimálne u dvoch rôznych odberateľov, dostáva sa na black list a dôsledok toho je, že keď vyhrá zákazku u ďalšieho obstarávateľa, on si môže vybrať, či s ňou zmluvu uzavrie alebo neuzavrie.

Hovoríte teda, že je teraz na starostoch a primátoroch, že keď hovoria, že majú s touto firmou zlú skúsenosť, musia sa ozvať.

Musia dať negatívne referencie do registra, ktorý vedie Úrad pre verejné obstarávanie, inak sa nepohnú ďalej. Zákon hovorí o výluke z obstarávania, teda o nemožnosti zúčastniť sa ďalej obstarávania. Je to jedno z riešení, ktoré sa dajú uplatniť. Na elektronickom trhovisku je to riešenie dosť rýchle, vo veľkých obstarávaniach to nie je až také rýchle.

Máme tomu rozumieť tak, že súčasný systém negatívnych referencií je okrem elektronického trhoviska málo funkčný?

Efekt tohto systému bude viditeľný až po nejakom čase vzhľadom na to, že systém je objektívne menej dynamický. Musí byť najskôr naplnený, to znamená, že niekto najprv musí začať a vystaviť negatívnu referenciu. To je možné vtedy, ak firma klamala pri predkladaní ponúk, alebo podstatným spôsobom porušila zmluvu. V takom prípade ide o trojročný dištanc vo verejnom obstarávaní. Ročný dištanc je vtedy, ak firma v troch prípadoch neplnila zmluvu, nezaplatila subdodávateľom, o čom existuje právoplatné rozhodnutie.

Táto firma vyhrala obstarávania aj preto, lebo dala nízku cenu.

V zákone je príklad výpočtu, kedy je cena neobvykle nízka. Tam ale nie je problém v obstarávaní, ale v tom, že mesto alebo obec nemá zmluvu, ktorá by mala dostatočne prísne sankcie na uplatnenie a ak ju aj má, tak sankcie neuplatní. Je to problém už plnenia zo zmluvy. Ak by prví traja obstarávatelia urobili, že ak niekto rozkope ulicu a začne vyjednávať o dodatkoch v zmluve a o navýšení ceny zmluvy a vydiera časovou lehotou, v takom prípade by som okamžite uplatňovala sankcie zo zmluvy, ak sa tam ale dali na začiatku. Ak by teda prví traja obstarávatelia striktne uplatnili prísne sankcie za neplnenie zmluvy, tak by to odradilo dodávateľov od ďalšieho nekorektného správania. Zase bežný starosta obce, škola, sociálne zariadenie asi nemá veľké právne oddelenie, ktoré by dokázalo dokonalo napísať obchodnú zmluvu. Minimálne v rámci trhoviska sa pri zmluvných vzťahoch začal uplatňovať základný štandard. Má to dosah aj na netrhoviskové obchody, lebo majú vzorový zmluvný vzťah, podľa ktorého môžu postupovať aj netrhoviskoví verejní obstarávatelia, ktorí nemajú okolo seba partiu právnikov.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Stavbári Euro-Building

Ekonomika

Teraz najčítanejšie