Denník N

Most chce kontroly cien potravín, pokuty by mala dávať aj Matečná

Foto – TASR
Foto – TASR

V novele zákona o cenách chcú poslanci zadefinovať obchodnú prirážku. Pokuty za porušenie zákona by sa mali zvýšiť.

Ceny v obchodoch s potravinami by mohli byť pod prísnejšou kontrolou štátu. Pred niečo viac ako mesiacom to naznačil v televíznej diskusii poslanec strany Most-Híd Peter Antal, pred niekoľkými dňami už novelu zákona o cenách, ktorá by to upravila, predložil aj s ďalšími dvomi poslancami do parlamentu.

Keď poslanci SNS v októbri predložili návrh zákona o odvode pre reťazce, Antal sa netajil výhradami k jeho podobe, pretože môže výrazne zasiahnuť fungovanie malých a stredných predajcov, ktorí pôsobia najmä v menších mestách a obciach na Slovensku. Pripomenul tiež, že pri jeho schvaľovaní treba nastaviť aj to, aby obchodníci nemali možnosť preniesť odvod do cien pre producentov potravín a do cien pre spotrebiteľov.

„Zároveň hovoríme, že musí nastať kontrola cenotvorby obchodných reťazcov,“ povedal začiatkom októbra Antal.

V novele, ktorú Antal predložil spolu s Andrejom Hrnčiarom a Irén Sárközy (všetci z poslaneckého klubu Most-Híd), navrhli, aby dohadovanie cien potravín a najmä obchodné marže boli pod dohľadom už od 1. marca budúceho roka. Hoci ide o dosť zásadnú novelu, ktorá môže regulovať podnikanie predajcov na voľnom trhu, predložili ju priamo do parlamentu bez pripomienkového konania.

Takisto

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Odvod pre reťazce

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie