Denník N

Žiga ohlásil koniec dotovania ťažby hnedého uhlia, mal by prísť v roku 2023

Robert Fico navštevoval Hornonitrianske bane veľmi často. Foto – TASR
Robert Fico navštevoval Hornonitrianske bane veľmi často. Foto – TASR

Ficova vláda v roku 2015 potichu odsúhlasila dotáciu pre bane do roku 2030. Aj po tlaku Komisie termín skrátili na rok 2023.

Minister hospodárstva Peter Žiga (Smer) tvrdí, že vláda budúci týždeň predstaví plán transformácie ťažby hnedého uhlia na hornej Nitre do roku 2023.

„Pripravujeme materiál, ktorý bude znamenať, nazvem to, Akčný plán pre hornú Nitru, ktorý bude pojednávať aj o skrátení termínu ťažby uhlia v takzvanom všeobecnom hospodárskom záujme z roku 2030 na rok 2023,“ citovala Žigu agentúra TASR. S týmto termínom pracuje aj štúdia Európskej komisie.

Žiga hovorí, že rok 2023 neznamená, že bane vtedy prestanú ťažiť uhlie, ale štát vtedy prestane dotovať výrobu elektrickej energie z domáceho uhlia. „Pre bane to znamená to, že sa budú musieť prispôsobiť trhovým podmienkam a budú si musieť hľadať klientov, ktorí nebudú mať dotované ceny uhlia, ale budú fungovať na princípe konkurencie,“ povedal minister.

Spotrebitelia sa v účtoch za elektrinu skladajú baniam ročne sumou 115 miliónov eur. Súvisí to s tým, že štát elektrárňam prikázal vyrábať elektrinu aj zo slovenského hnedého uhlia s tým, že straty sa vykryjú z takzvaných nákladov na prevádzku systému. Firmy predávajúce elektrinu koncovým spotrebiteľom ich preniesli do faktúr pre domácnosti.

Žigovo ministerstvo návrh pripravuje v spolupráci s úradom podpredsedu vlády Richarda Rašiho, budúci týždeň ho zverejnia na pripomienkovanie verejnosti.

Prehodnotili termín

Ešte pred troma rokmi Ficova vláda potichu odsúhlasila dotáciu pre bane do roku 2030. Teraz však aj po tlaku Európskej komisie štát mení názor.

Vo februári tohto roka debatovali v Trenčíne o premene regiónu po zatvorení baní eurokomisár Maroš Šefčovič, viacerí členovia vedenia Smeru, trenčianskej župy a aj ľudia z vedenia Hornonitrianskych baní. Záverom stretnutia bola dohoda, že do konca júna tohto roka sa napíše akčný plán na „transformáciu regiónu hornej Nitry v kontexte prechodu od využitia uhlia“.

Cieľom je vytvoriť najmä eurofondové projekty, ktoré zmiernia následky zatvorenia výrazne neefektívnych a výrazne neekologických baní.

Žiga nedávno v Markíze naznačil, že

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ťažba uhlia na hornej Nitre

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie