Denník N

Euro-Building je ako druhý Váhostav, o probléme vedeli politici roky

“Keď stavebnú činnosť na Slovensku vykonávajú firmy, ktoré majú viac právnikov ako robotníkov, vznikajú problémy, opakuje primátor Nitry Jozef Dvonč. Foto - TASR
“Keď stavebnú činnosť na Slovensku vykonávajú firmy, ktoré majú viac právnikov ako robotníkov, vznikajú problémy, opakuje primátor Nitry Jozef Dvonč. Foto – TASR

Poslanci Smeru aj opozície hovoria, že o problémoch so stavebnou firmou vedeli roky. (16. júna doplnené o text žiadosti o odpoveď firmy Euro-Building)

V kauze Euro-Building registrujú orgány činné v trestnom konaní už 11 podaní po rôznych prokuratúrach na Slovensku. Smerujú voči firme, aj voči jej predstaviteľovi Milošovi Stopkovi.

Trestný námestník generálnej prokuratúry Peter Šufliarsky zároveň vydal pokyn preskúmať informácie, ktoré odzneli zo strany poškodených v médiách. Poverený prokurátor má zistiť, či sa predstavitelia Euro-Buildingu nedopúšťajú trestného činu. Potvrdila to hovorkyňa Andrea Predajňová.

Generálna prokuratúra tiež uvažuje nad tým, že všetky prípady zjednotí do jedného vyšetrovania.

Problémy mala aj Nitra

O množstve problémov, ktoré mali odberatelia služieb a subdodávatelia firmy Euro-Building, sa najmä medzi starostami, politikmi a stavbármi hovorilo roky. Po tom, čo sa začali verejne ozývať obce a ľudia, ktorí sa cítia Euro-Buildingom poškodení, politici opozície aj koalície priznávajú, že ide o starý a známy problém.

Súčasný primátor Nitry za Smer Jozef Dvonč spomína, že už pred troma rokmi vydalo Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) správu, v ktorej hovorili o firmách, ktoré si berú viac zákaziek, ako stíhajú stavať, a samosprávam tak vyrábajú problémy.

„Písali sme tam napríklad, že keď stavebnú činnosť na Slovensku vykonávajú firmy, ktoré majú viac právnikov ako robotníkov, prirodzene vznikajú problémy,“ hovorí Dvonč, ktorý bol vtedy aj predsedom ZMOS.

Vedenie ZMOS vtedy vyhlásením, v ktorom sa Euro-Building priamo nespomínal, reagovalo na viaceré sťažnosti primátorov a starostov.

„Viem, že mali problémy s Euro-Buildingom, že dokonca, aby dodržali termíny, tak si niektoré veci dokončovali sami,“ povedal Dvonč s dodatkom, že Euro-Building však podľa neho nie je kľúčový problém ani obstarávania, ani stavebnej činnosti na Slovensku.

No Dvonč má s Euro-Buildingom skúsenosti aj ako primátor Nitry, predčasne s ním skončili spoluprácu na dvoch stavbách. „Stiahli sme ich, pretože nedodržali termíny, alebo ani nezačali stavbu,“ hovorí Dvonč.

EuroBuilding-ziadost-o-odpoved

 

Tvrdí, že pri stavbe azylového domu meškali a pýtali dodatky. „Jednoducho sme ako mesto Nitra nesúhlasili s takým postupom,“  hovorí primátor o stavbách, pri ktorých prišli o eurofondy, a stavajú ich z vlastných peňazí.

Spomínali ich aj v parlamente

Poslanec KDH Pavol Zajac nedávno v parlamente hovoril o prípade vranovského podnikateľa Andreja Šusta, ktorý tvrdí, že mu Euro-Building dlží peniaze.

„Zaujímavé je, že tá debata sa nerozprúdila tak ako o Váhostave. Na Slovensku je to často tak, že o určitých témach sa vie dlhodobo a všetko je to ako keby ututlané a potom to pri nejakom prípade vybublá,“ komentuje Zajac.

Euro-Building má podľa neho silných právnikov. „Aj zmluvné vzťahy so subdodávateľmi majú po právnej stránke tak podchytené, že veľmi ťažko sa potom subdodávateľom s nimi súdi a vymáha svoje pohľadávky,“ pokračuje poslanec.

Zajac sa o prípade podnikateľa Šusta rozprával ešte koncom minulého roka aj so špeciálnym prokurátorom Kováčikom. „On sám mi povedal, že veľmi ťažko sa dokazujú také veci, že nech poškodený klient podá trestné oznámenie. Poznal tú firmu a hovoril mi, že majú takéto podania a ťažko sa to dokazuje,“ hovorí Zajac.

Poslanec národnej rady za Smer Ľubomír Petrák, ktorý je zároveň starostom Hurbanovej Vsi, osobnú skúsenosť ako starosta s Euro-Buildingom nemá. „Počul som však, že vo veľa prípadoch sa objavili počas realizácie projektu práce navyše, ktoré bolo treba riešiť formou dodatkov,“ povedal.

Poškodení podnikatelia zakladajú združenie

Subdodávateľov Euro-Buildingu, ktorí sa cítia byť konaním firmy poškodení, posmelil prípad firmy Váhostav a začali sa ozývať. Zakladajú občianske združenie. Jana Nachtmanová s Petrom Bizoňom zo Segametal Engineering už boli aj za opozičným poslancom Igorom Matovičom (OĽaNO).

„Vyzerá to tak, že tu existuje firma, ktorej majiteľ operuje s tým, že nikto si s ním neporadí, a môže si bez problémov kúpiť politikov, vyšetrovateľov, prokuratúru. Zastrašuje svojich dodávateľov a neplatí im faktúry,“ povedal Matovič.

Hovorí, že ľudia, ktorí za ním prišli, mu pripadali úplne zúfalí, pretože sa nevedia domôcť pravdy.

„Nejde o jednu firmu, je to systém pod ochrannou politikou. Tak som si to predstavoval v 30. rokoch minulého storočia na Sicílii a nie v 21. storočí na Slovensku,“ dodal Matovič.

Zlyhal štát

O problémoch najmä miest a obcí spájaných s firmou Euro-Building vedia z počutia aj opoziční poslanci Martin Chren (SKOK) a Miroslav Beblavý (SIEŤ).

„My sme to tu riešili, keď boli priemyselné parky financované z eurofondov, zmluvy boli ešte uzavreté za Ficovej vlády. Všetci sa sťažovali, že je to firma, ktorá úmyselne podlieza ceny a potom vydiera. Ale všetci to hovorili len neoficiálne,“ spomína Chren.

Hovorí, že by sa mali vytvoriť pravidlá, aby firmy, ktoré zneužívajú verejné obstarávanie, to už viac robiť nemohli.

„Štát nemôže konať svojvoľne, ale môže vytvoriť funkčný register, a na to, aby sa firma doň dostala, musia existovať pravidlá. Nie každá reklamácia by mala byť schopná vylúčiť  firmu z obstarávania, ale pokiaľ je to určité percento objemu zákazok za posledné roky, mohlo by sa to pozastaviť, alebo sa prísnejšie pozerať na cenové ponuky,“ hovorí Chren.

Beblavý si myslí, že obstarávatelia by mohli subjektívne hodnotiť svoju skúsenosť, a ak by ich bol určitý počet, nemuseli by to preukazovať. Recenzovali by to na centrálnom portáli, rozhodoval by počet negatívnych recenzií.

„U nás je právo slabšie voči veľmi prepracovaným a rozhodným krokom, legálnym aj nelegálnym metódam. Toto je naozaj situácia, keď vidíme zlyhavajúci štát. Je to zlyhanie vymožiteľnosti práva,“ myslí si Beblavý.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie