Denník N

SNS zmierni odvod pre reťazce, chce vyradiť malé obchody a podnikové predajne

Foto - archív
Foto – archív

Pozmeňujúci návrh má vyňať niektoré druhy predajní z odvodu pre reťazce, chce zvýšiť podiel predaja potravín na platbu odvodu.

Osobitný odvod pre reťazce vo výške 2,5 % z ich čistého obratu by sa nemusel týkať malých a stredných podnikov, obchodov v obciach, podnikových predajní, ani drogérií, ktoré predávajú aj potraviny. Naznačil to počas výboru pre hospodárstvo jeden zo šiestich autorov návrhu zákona o odvode, Radovan Baláž (SNS).

Plánuje predložiť pozmeňujúci návrh, ktorý by od platenia osobitného odvodu oslobodil najmenšie prevádzky a predajne v malých obciach, ako aj obchodné aliancie. Ak by taký návrh prešiel, odvod by sa netýkal malých predajní patriacich pod systém COOP Jednota, aliancie CBA či Labaš, ktoré sú často najmä v menších obciach.

„Taktiež chceme do tohto zákona zahrnúť, aby sa tento odvod netýkal prevádzok, ktoré sú v okresoch spadajúcich pod zákon o tzv. najmenej rozvinutých okresoch,“ povedal podľa TASR Baláž.

V tomto prípade závisí od toho, ako bude táto zmena v pozmeňujúcom návrhu upravená, pretože aj v týchto okresoch majú predajne aj väčšie reťazce, ktoré budú naisto odvod platiť.

Šéf Zväzu obchodu Martin Katriak, ktorý bol na výbore, naznačil, že v týchto okresoch by mali byť od odvodu oslobodení všetci obchodníci – malí aj veľkí -, aby nemohli namietať diskrimináciu. Podrobnejšiu formuláciu však nepoznal, pretože poslanec Baláž prezentoval svoj návrh len slovne, písomnú podobu plánuje predložiť asi až na rokovanie parlamentu.

Ak prejde návrh, ktorý plánuje predložiť, odvod by sa nemusel týkať ani reťazca drogérií dm drogerie markt. Podľa pôvodného návrhu, ktorý rátal s tým,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Odvod pre reťazce

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie