Denník N

Nie je burza ako burza: Kotlebove ceny zahanbili Maňku, Lunter napokon nakúpil soľ najlacnejšie

Ani banskobystrická župa nemá najnižšie ceny posypovej soli, najlacnejšie ju nakúpili v Michalovciach, Humennom či v bratislavskom dopravnom podniku. Bratislavská župa má momentálne jednu z najhorších cien.

„Za Maňku sa nakupovala posypová soľ po 128 eur za tonu, my sme ju nakúpili po 85 eur za tonu,“ chválil sa pred troma rokmi banskobystrický župan Kotleba, ako v porovnaní so županom Smeru šetrí pre kraj peniaze.

Na rozdiel od čias župana Vladimíra Maňku šli totiž Kotlebovi ľudia nakupovať posypovú soľ na bratislavskú komoditnú burzu, kde sa s touto komoditou dovtedy neobchodovalo. Hneď v úvode dosiahli na burze cenu 71 eur, čo je s DPH spomínaných 85 eur.

Kotlebovci preto doteraz s obľubou hovoria, že keď sa ukázalo, že štátna Národná diaľničná spoločnosť (NDS) nakúpila soľ takmer dvakrát drahšie ako ich kraj, nezostávalo jej nič iné, len ísť tiež na komoditnú burzu.

Kotlebov predchodca Maňka argumentoval, že on žiadnu posypovú soľ nikdy nekupoval a župa soľ kupovala za cenu, ktorá bola vtedy jednou z najnižších na Slovensku. „Kupovali ju podľa zákona formou súťaže, keď vypísali verejné obstarávanie vo verejnom vestníku,“ hovoril Maňka.

Župan Lunter, ktorý Kotlebu po minuloročných voľbách vymenil, našiel spôsob, ako Kotlebu poraziť aj v jeho úspešnej disciplíne – nákupe posypovej soli. Nová partia nákupcov z banskobystrickej župy sa rozhodla, že posypovú soľ na túto zimu už nenakúpi na bratislavskej komoditnej burze, ako to robila posledné štyri roky, ale skúsi dražbu zorganizovať sama.

Na nákup soli využila otvorenú elektronickú súťaž, takzvaný dynamický nákupný systém. Vyplatilo sa. Lunterovcom sa podarilo v troch elektronických aukciách dosiahnuť

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Lunter

Marian Kotleba

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie