Denník N

Lekári nezverejňujú, koľko dostali od firiem, pravidlá sa zmenia

Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Doktori by už nemali zverejňovať, akou sumou im na kongresy či štúdie prispeli farmaceutické firmy. Ukázať to majú firmy.

Keď pred takmer tromi rokmi museli začať lekári zo zákona zverejňovať, koľko peňazí dostali od farmaceutických firiem, priznali sa spolu k peňažným odmenám či darom v hodnote 80-tisícom eur. O takmer dva roky neskôr zverejnili dary či preplatené zahraničné cesty len za 5000 eur. Vyplýva to z údajov slovenskej pobočky Transparency International.

Lekári mali zverejňovať finančné, ale aj nefinančné príjmy. Znamená to, že mali povedať, ak im farmaceutická firma zaplatila napríklad náklady na kongres – cestu, stravu či účastnícky poplatok, ale aj keď pre farmafirmu napríklad robili na objednávku štúdiu.

Ako ukazujú údaje od Transparency, lekári túto povinnosť veľmi nedodržiavali. A keďže im za jej nedodržiavanie nehrozí pokuta, prestali ju postupne dodržiavať.

„Aj tých 80-tisíc je len zlomok z financií, ktoré tam sú,“ hovorí analytička Transparency Zuzana Dančíková.

Pre ignorovanie zákona začali s ministerstvom zdravotníctva pracovať na úprave pravidiel pre lekárov. Po roku a pol práce na novele to vyzerá, že by mohla byť pripravená. Chcú ju teraz prejsť s lekárskymi organizáciami a potom predstaviť aj verejnosti.

Čo sa má zmeniť:

  • Informovať budú firmy, nie lekári. Nepôjde len o farmaceutické firmy, povinnosť by mali mať aj distribútori a výrobcovia.
  • Za nedodanie dát bude hroziť pokuta od 500 do 25-tisíc eur.
  • Ministerstvo bude kontrolovať dodané údaje, a to najmä s pomocou Finančnej správy. Z príjmov musia totiž zdravotníci platiť zrážkovú daň.
  • Údaje by sa mali zverejňovať tak, aby sa dalo ľahko vyhľadať konkrétneho lekára. Nie ako dnes, kedy sú údaje na viacerých stránkach v rôznych formátoch a nedá v nich vyhľadávať.
  • Firmy by mali zverejniť aj účel, prečo zaplatili lekárom. Budú si pritom vyberať z preddefinovaných možností – napríklad náklady na kongres, ubytovanie na kongrese, štúdia, prednáška od lekára pre zamestnancov firmy,…

Ministerstvo zdravotníctva chce, aby zákon začal platiť od budúceho roka. Už o tom hovorilo aj s Úradom pre ochranu osobných údajov.

Ten povedal, ktoré údaje lekárov sa môžu zverejňovať a podľa toho by mali byť dáta na webe, aby neporušili zákon, ale aby sa dal vyhľadať konkrétny lekár.

Aké údaje by na webe mali byť, ešte ministerstvo nespresnilo. Zverejňovanie by sa malo dotknúť všetkých zdravotníckych pracovníkov – teda aj sanitárov, lekárov či sestier.

Údaje by sa mali zverejňovať raz ročne.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie