Denník N

Matovičov dôchodkový návrh škodí rozpočtu menej ako Ficov strop, vyrátala rozpočtová rada

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Poslankyňa Krištúfková povedala, že Sme rodina zahlasuje za Ficov návrh. Smer tak potrebuje získať na dôchodkový strop v ústave už len jeden hlas.

Šéf OĽaNO Igor Matovič požiadal rozpočtovú radu, nech vypočíta, čo by pre verejné financie znamenalo, keby v parlamente prešiel jeho dôchodkový návrh.

Matovič navrhol, aby nárok na dôchodok vznikol každému, kto si odpracuje aspoň 40 rokov. Ak niekto pracuje od svojich 16 alebo 18 rokov, do dôchodku by mohol ísť už v 56 alebo 58 rokoch, no dôchodok by sa mu krátil. Zároveň by platil dnešný princíp posúvania dôchodkového veku.

„Automat by platil naďalej, ale tí ľudia, ktorí odpracujú 40 rokov, by už mohli ísť do dôchodku,“ povedal Matovič.

Opozičný politik opakuje, že jeho návrh je alternatíva k návrhu Smeru a nie jeho vylepšenie alebo doplnok.

Smer pretláča, aby sa do ústavy dostalo, že strop na dôchodkový vek bude 64 rokov. O návrhu sa malo hlasovať už na októbrovej schôdzi, no Ficova strana nemala istú podporu 90 hlasov, o návrhu ústavného zákona sa bude hlasovať v decembri.

Matovič zorganizoval v stredu dôchodkovú konferenciu, na ktorú prišlo aj pár politikov. V čase, keď debatovali o dôchodkoch, čelil Andrej Danko odvolávaniu v parlamente a koalícia riešila svoje spory v otázke paktu migrácie OSN.

Šéf rozpočtovej rady Ivan Šramko na konferencii povedal, že Matovičov návrh 

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie