Denník N

Nenechajte sa opiť Dankovou maržou na rožky

Spresnenie 30. 11. o 9:23 – SNS cez víkend vydala tlačovú správu, v ktorej tvrdila, že obchodné reťazce pracujú s 90-percentnou maržou. Nie je to pravda.

Autor je analytik INESS

Účtovníctvo a firemné financie nepatria medzi najvzrušujúcejšie odvetvia. Tabuľky, čísla a vyšúchané lakte na sakách. To nezabránilo menšej epidémii vo využívaní termínu „marža“. Najskôr pri potravinách a teraz sa choroba šíri už aj na výrobu a predaj liekov. Pritom dochádza k pleteniu pojmov a následnému vyvodzovaniu nepodložených záverov. Ako je to s tými maržami na základ slovenskej diéty – rožky, párky či pivo?

Obchodník nakúpi tovar od výrobcu či veľkodistribútora. Povedzme rožky od pekární. Kus za štyri centy. Na pulte nájdeme tento rožok za osem centov. Rozdiel medzi nákupnou a predajnou cenou je hrubá marža. V našom príklade 50 percent. Vládnym politikom v tomto momente iskria oči. Prekliati obchodníci, kde inde sa dá zarobiť dvojnásobok?!

Lenže obchodník musí zaplatiť aj svojich zamestnancov, za elektrinu, vodu a plyn. Zaplatiť musí aj nepredané rožky, aj tie, čo skončili kopnuté pod regálom. Musí platiť ítečkárom aj účtovníckej firme, ale aj miliónové pokuty

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Odvod pre reťazce

Komentáre

Teraz najčítanejšie