Denník N

Vyše tisíc lekárov nemá zmluvu so štátnou poisťovňou, tá pacientom odkazuje: Neplaťte

Ilustračné. Foto N – Tomáš Benedikovič
Ilustračné. Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované 13:37. Od decembra časť všeobecných lekárov ani špecialistov neuzatvorila zmluvu so štátnou poisťovňou. VšZP sľubuje, že do konca roka bude platiť lekárom všetky výkony aj bez platnej zmluvy.

Od pondelka niekoľko stoviek lekárov – všeobecných ani špecialistov – nemá zmluvy s najväčšou štátnou Všeobecnou zdravotnou poisťovňou. Chceli totiž viac peňazí, ako im štátna poisťovňa bola ochotná zaplatiť. A tak sa nedohodli.

Ak lekár nemá s poisťovňou zmluvu, znamená to, že ich poistenca ošetrí bez poplatku len v urgentných prípadoch, v iných si to má poistenec zaplatiť. Tomu chce štátna poisťovňa aspoň na istý čas zabrániť, preto dala verejný prísľub, že lekárom, aj keď sa s nimi na zmluve nedohodla, starostlivosť do konca roka zaplatí tak ako doteraz.

Poisťovňa bude rokovať o zmluvách so zväzom v utorok o 16. hodine. Chcú sa dohodnúť na zmluvách s vyše tisíc lekármi, ktorí neprijali podmienky štátnej poisťovne. Poisťovňa hovorí, že iné podmienky im neponúknu. Očakáva, že sa s lekármi dohodnú.

Neznamená to automaticky, že všetci lekári

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Zdravotníctvo

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie