Denník N

Treba sa báť technológií Huawei? Prezidentovi SIS radila, aby sa im vyhýbal

Obchod s výrobkami Huawei v Pekingu. Foto - TASR/AP
Obchod s výrobkami Huawei v Pekingu. Foto – TASR/AP

Zariadenia čínskeho gigantu sú na Slovensku najpredávanejšie, ministerstvo vnútra ani prezident ich radšej nepoužívajú.

Aktualizované 12. 12. o stanovisko Huawei

Mobily značky Huawei patria medzi najpredávanejšie na svete. Keď operátor Orange zverejnil rebríček najpredávanejších telefónov na Slovensku za november, hneď prvé tri miesta obsadili smartfóny tejto čínskej firmy.

Sú moderné a lacnejšie ako konkurencia. Čoraz viac krajín a bezpečnostných expertov však varuje pred používaním technológií čínskeho gigantu – označujú ich za bezpečnostné riziko.

Debatu o rizikách oživilo zatknutie finančnej riaditeľky Huawei Technologies Meng Wan-čou v kanadskom Vancouveri minulý týždeň. Kanada tak reagovala na žiadosť Spojených štátov. Čínsku manažérku vinia z prepojenia na firmu, ktorá sa snažila predávať vybavenie Iránu napriek americkým sankciám.

Peking: Chcú zničiť Huawei

Zatknutie Meng Wan-čou vyvolalo veľkú diplomatickú roztržku medzi Kanadou, USA a Čínou, ktorá by mohla prerásť až do novej technologickej vojny medzi Západom a Čínou. Ako zdôrazňuje ázijská korešpondentka BBC, Huawei je považovaný za korunný klenot čínskych technológií a slečna Meng jej princeznou.

„Spojené štáty sa snažia zaútočiť na Huawei,“ cituje BBC šéfredaktora oficiálnych čínskych novín v angličtine, Global Times. „Snažia sa položiť Huawei. Preto tlačia na našich spojencov, aby nepoužívali výrobky Huawei. Snažia sa zničiť reputáciu Huaweia,“ citovala BBC šéfredaktora Chu Si-ťina.

Po juhokórejskom Samsungu je Huawei najväčším predajcom smartfónov na svete. Čo je dôležité, v kategórii dodávateľa zariadení do telekomunikačných sietí je svetovou jednotkou. Minuloročné tržby firmy boli podľa Reuters 92 miliárd dolárov. Zamestnáva okolo 170-tisíc ľudí, jej vlastnícka štruktúra je však nejasná. Do jej portfólia už patrí aj vyrábanie čipov, umelá inteligencia a cloudové služby.

Vo viacerých krajinách sa však objavila snaha o obmedzenie používania ich výrobkov vzhľadom na to, že Huawei môže spolupracovať s čínskymi tajnými službami.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Huawei

Ekonomika, Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie