Denník N

Mediabriefing logoMediaBrífing: Fico a Danko chcú tento rok zregulovať médiá a internet

Ako sa v roku 2019 zmenia médiá a žurnalistika.

MediaBrífing je piatkový newsletter o všetkom dôležitom v médiách a žurnalistike. Tento týždeň sa pozrieme na očakávané udalosti tohto roku. Prihláste sa na odber newslettra a dostanete ho každý týždeň mailom.

Ficovi sa nepodarí zrušiť anonymné diskusie

Predseda Smeru koncom roka ohlásil, že chce zatočiť s anonymnými diskusiami na internete. Tento plán sa mu ale zrejme nepodarí zrealizovať. Dosiahnuť, aby ľudia pod článkami diskutovali pod svojím pravým menom, nie je jednoduché. Jalový zákon budú všetci obchádzať, prísnu normu by bolo veľmi ťažké presadiť. Kritici totiž môžu tému veľmi ľahko nálepkovať ako cenzúru internetu a Smer nebude chcieť byť v čase prezidentských volieb a rok pred parlamentnými spájaný s takým toxickým prívlastkom. Navyše sa ani nebude môcť spoľahnúť na hlasy Mosta-Híd, Sme rodina či kotlebovcov, ktorí by „cenzúru“ u svojich voličov len ťažko obhájili. Väčšiu šancu má Fico s chystaným obnovením práva na odpoveď, hoci ani tam nemá istú podporu koalície.

Danko nezreguluje internet, ale škody môže napáchať

„Hlásim sa k tomu, že si médiá v digitálnom priestore nemôžu písať, čo chcú,“ povedal Andrej Danko (SNS), ktorý tiež sníva o tvrdšej mediálnej legislatíve. Ešte v decembri chcel predstaviť zákon na zrovnoprávnenie internetových médií s rozhlasom a televíziou a „zákon silného práva na opravu“. Síce to nestihol, no svojich plánov sa zatiaľ nevzdal. Ich realizácia bude ale veľmi náročná – online svet je zložitý a nedajú sa naň našiť rovnaké pravidlá, aké fungovali v „Gutenbergovej ére“. Ešte vlani sme spísali 5 úskalí Dankovej regulácie internetu. Predpovedáme, že v rozhádanej koalícii sa mu ich nepodarí vyriešiť. Avšak to, že nebude prijatá zmysluplná a fungujúca regulácia online médií neznamená, že Danko nepresadí aspoň čiastočné zmeny. Tie však spôsobia viac škody ako úžitku.

Facebook a Google ešte nebudú v EÚ zdanené

Ministri financií EÚ sa nevedia dohodnúť na zavedení digitálnej dane, ktorá by prinútila veľké internetové firmy platiť dane nielen v mieste svojho sídla, ale vo všetkých krajinách, kde pôsobia. Kompromis sa nepodarilo nájsť ani na decembrových rokovaniach. Slovensko je dlhodobo za, no dohodu musia schváliť jednohlasne všetky členské štáty – a Írsko, kde sídlia viaceré internetové firmy, zatiaľ neplánuje návrh podporiť. Odporcovia tiež chcú, aby EÚ počkala na celosvetovú dohodu, ktorá by mala vzniknúť v rámci OECD, tá však má byť hotová najskôr v roku 2020. Francúzsko už oznámilo, že ak sa európske krajiny do marca 2019 nedohodnú na spoločnom riešení,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Mediabriefing logoMediaBrífing

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie