Denník N

Dankova daň z jedla je už na Ústavnom súde, Kaufland reagoval sľubom na neurčito

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Opoziční poslanci dali zákon o odvode pre reťazce na Ústavný súd. Kým ho nepreverí, mal by podľa nich pozastaviť jeho účinnosť.

Pred desiatimi rokmi, keď si obyvatelia Slovenska zvykali na platbu novozavedenou menou euro, jeden z najväčších reťazcov, Kaufland, vo svojej kampani ubezpečoval spotrebiteľov, že zmrazil ceny 13 000 potravinárskych výrobkov. Chcel tak zdôrazniť, že pri väčšine tovarov pri prepočte zo slovenských korún na euro nezvýši ceny.

K nezvyšovaniu cien pri prepočte z jednej meny do druhej sa už niekoľko mesiacov predtým zaviazali viacerí obchodníci aj v memorande, ktoré podpísali spolu s vládou Roberta Fica. Ceny boli pod kontrolou tzv. seniorských hliadok.

Začiatkom tohto roku Kaufland svoju kampaň so zmrazením cien zopakoval. „Ceny viac ako 10 000 výrobkov u nás neporastú,“ hlása v slogane, ktorý sa objavil pred niekoľkými dňami v letákoch aj v inzerátoch.

Teraz zdôrazňuje Kaufland zmrazenie cien najmä pre obavy, že by po zavedení osobitného odvodu pre reťazce vo výške 2,5 % čistých tržieb od januára mohli rásť. To diskontný reťazec vysvetľuje doplňujúcim sloganom: „Napriek  špeciálnemu odvodu sa naše ceny dlhodobo nezvýšia.“

Minimálne na niekoľko týždňov

Dokedy bude platiť záväzok reťazca, že sa ceny dlhodobo nezvýšia, zatiaľ nie je presne jasné. Podobne

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Odvod pre reťazce

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie