Denník N

Šéf Váhostavu a jeho správkyňa boli na polícii, vypovedal iba jeden

Šéf Váhostavu Marián Moravčík, Foto - Tasr
Šéf Váhostavu Marián Moravčík, Foto – Tasr

Mladá správkyňa reštrukturalizácie Váhostavu Juraja Širokého prišla na políciu. Jej výsluch o tom, ako je to s odpisom dlhov, ktorý firma plánuje, však odložili.

Polícia pokračuje v preverovaní kauzy Váhostav. Na výsluch si zavolala šéfa stavebného gigantu Juraja Širokého, Mariána Moravčíka. Policajti sa ho mali pýtať na okolnosti, za ktorých sa firma dostala do situácie, kedy vyhlásila, že nezvládze splatiť väčšinu svojich dlhov, čo zanechala u svojich dodávateľov na stavbe diaľnic.

Teraz je firma vo finále s plánom odpísať 85 percent dlhov voči bežným dodávateľom a podnikať očistená ďalej.

V tomto prípade však tento inak vcelku bežný nástroj, s názvom reštrukturalizácia, nemusí byť v poriadku.

Pýtali sa ho na schránky

V čase, kedy už bol na tom Váhostav finančne zle, naliali doň peniaze schránkové firmy z Cypru či z Belize. Ak by sa ukázalo, že takto nalial peniaze do firmy sám jeho majiteľ, mohol sa pokúšať ohýbať odpis dlhov podľa svojich predstáv, a to je nelegálne.

Šéf Váhostavu Marián Moravčík svojho času vysvetľoval, že za schránkovými firmami stoja „známi“ akcionára. Neskôr sa ukázalo, že pre jednu z týchto firiem sám v minulosti pracoval.

Na polícii sa mali Moravčíka pýtať práve na schránkové firmy ale aj na to, ako to bolo s cenami diaľnic spred Moravčíkovej éry. Firma tvrdí, že sú to práve príliš nízke ceny diaľnic, ktoré ju dostali do zlej finančnej situácie. Ak by sa ukázalo, že boli úmyselne podhodnotené, opäť by šlo o trestný čin.

Čakanie na Širokého

Očakáva sa, že v najbližšom čase sprostredkuje verejnosti informácie o tom, ako to bolo so schránkami sám Široký. V tejto veci bol už aj on vypovedať na polícii.

Týmto procesom ešte neprešla správkyňa reštrukturalizácie, mladá, iba 25-ročná Petra Gabrišová. Tá sa v pondelok na políciu síce dostavila, no jej výsluch napokon odložili.

Gabrišová by mohla veľa hovoriť o tom, ako sa k správcovaniu takejto veľkej reštrukturalizácie vôbec dostala. Váhostav bol totiž jej prvý klient na odpis dlhov. Zato má Gabrišová väzby na advokátov blízkych firme Bankruptcy & Recovery Services. Tá správcovala, keď rovnako ako to dnes chce urobiť Váhostav, odpísal svoje dlhy Doprastav.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Kauza Váhostav

Ekonomika

Teraz najčítanejšie