Denník N

Nemocnicu v Banskej Bystrici chcú zrekonštruovať za sto miliónov, úplne nová by stála dvakrát viac

Premiér Peter Pellegrini oznámil rekonštrukciu za sto miliónov na Vianoce. Foto - TASR
Premiér Peter Pellegrini oznámil rekonštrukciu za sto miliónov na Vianoce. Foto – TASR

Rekonštrukcia Fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici je podľa analytikov a štátu výhodnejšia aj preto, že sa dá urobiť rýchlejšie ako stavba novej. Nová by pritom po rokoch mala priniesť lepšie výsledky.

Fakultná nemocnica F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici nutne potrebuje veľkú opravu alebo postaviť nanovo, niektoré jej pavilóny sú staré už 50 rokov. Premiér a ministerstvo zdravotníctva teraz rozhodli, že nemocnica dostane sto miliónov a prejde veľkou rekonštrukciou.

Ministerstvo, nemocnica aj analytici Útvaru hodnoty za peniaze tvrdia, že rekonštrukcia je lepšia ako stavba úplne novej nemocnice, aj keď podľa údajov analytikov by nová nemocnica mala hospodáriť efektívnejšie ako len zrekonštruovaná. Prvýkrát investíciu sľúbil premiér na Štedrý večer, v stredu o návrhu rokovala vláda.

Banskobystrická nemocnica, ktorá je podľa posledného hodnotenia INEKO najlepšia spomedzi slovenských fakultných, prešla už v minulosti menšími rekonštrukciami. Za 26 miliónov z eurofondov zrekonštruovali ešte v roku 2013 operačné sály, urgentný príjem a sterilizáciu, ďalších 13 miliónov získal pavilón Detskej fakultnej nemocnice, tiež z eurofondov.

Teraz vláda schválila sto miliónov na najväčšiu rekonštrukciu v histórii nemocnice. Starý pavilón by sa mal okrem iného zbaviť aj azbestu, ktorý má v stenách. Okrem toho by sa mala budova zatepliť, opraviť strecha, okná, dvere aj osvetlenie. Vymení sa technické vybavenie – rozvody, vykurovanie, výťahy, elektrická energia.

V rámci rekonštrukcie

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Zdravotníctvo

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie