Denník N

Česko ohrozuje dlhová epidémia, na dlžníkoch zarábajú aj Zemanovi sponzori

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Podľa sociológov sa regióny najviac zasiahnuté exekúciami významne prekrývajú s tými, kde má prezident Zeman vysokú podporu.

Keď Jana chodila do školy, matka jej na cestu autobusom nedávala peniaze. Asi dvadsaťkrát ju chytil revízor a pokuty sa začali kopiť. Do už aj tak neistej sociálnej situácie zasiahla tragédia – Janina matka zomrela a dievča si do pestúnskej starostlivosti vzala jej sestra.

Na splácanie pokút s raketovo narastajúcimi úrokmi nebolo. V osemnástich rokoch sa mala Jana osamostatniť, ale len ťažko sa mohla pohnúť z miesta – pre jazdy načierno ju ťažili exekúcie vo výške 400-tisíc českých korún (približne 15-tisíc eur, pozn. red.).

Slovensko ako vzor

Meno Jana je vybrané náhodne, príbeh je však pravdivý. A nie je ojedinelý. Zhubne zadlžení mladí dospeláci sa výrazne podieľajú na epidémii zadlženia, ktorá v Česku podľa odborníkov dokonca ohrozuje demokratické zriadenie.

Všímajú si to aj vo svete. V britskom denníku The Guardian dokonca v januári vyšiel článok s titulkom „Českú demokraciu ohrozuje narastajúca dlhová kríza“.

„V stave, do ktorého sme sa v Česku dopracovali, nemáme konkurenciu nielen na Západe, ale ani medzi postkomunistickými krajinami,“ hovorí pre Denník N Daniel Hůle, ktorý sa v neziskovej organizácii Človek v ohrození venuje dlhovej problematike.

Podľa jeho slov aj na Slovensku fungujú opatrenia, ktoré zabraňujú najhoršiemu, napríklad zavedenie územnej príslušnosti exekútorov, čo napomáha k rozbíjaniu klientelistických väzieb medzi

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Exekúcie

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie