Denník N

NKÚ našiel chyby pri určovaní cien elektriny na rok 2017, obrátil sa preto na políciu

Jozef Holjenčík. Foto – TASR
Jozef Holjenčík. Foto – TASR

Ide o kauzu z roku 2017, keď ÚRSO ešte pod vedením Holjenčíka najprv ceny elektriny dvihol, následne ich vrátil na úroveň roku 2016. 

Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) zistil, že regulačný úrad pri zvýšení cien elektriny na rok 2017 porušil niekoľko zákonov. Ide o kauzu, ktorá sa skončila tým, že Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) nakoniec ceny elektriny vrátil na pôvodnú úroveň.

NKÚ potvrdil aj čudné praktiky pri uzatváraní zmlúv, ktoré vtedajší šéf úradu Jozef Holjenčík uzatváral so znalcami v oblasti energetiky. Ich analýzy a posúdenia sa mali stať podkladom na určenie cien energií. NKÚ zistil, že ÚRSO platil aj za posudky, ktoré v skutočnosti ani nevyužil. Mnohí znalci pracovali pre martinskú spoločnosť JHS.

„Porušenia rozpočtových pravidiel, finančnej kontroly či pri nakladaní s majetkom a pri verejnom obstarávaní považujú kontrolóri v prípade ÚRSO za také závažné, že ich predseda úradu odstúpil orgánom činným v trestnom konaní, polícii,“ povedal hovorca NKÚ

Ako pochybil regulačný úrad

Kontrolóri preverili postup ÚRSO pri tvorbe cien elektriny pre domácnosti. Zamerali sa najmä na postup regulačného úradu, ktorý viedol v roku 2017 najprv k zvýšeniu cien elektriny pre časť odberateľov, následne ceny vrátil na úroveň roku 2016.

Keď ľuďom začali chodiť vyššie účty za energiu,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie