Denník N

Ministerka Lubyová pre podozrivé stimuly na vedu odvoláva na ministerstve

Veronika Remišová tvrdí, že hodnotenie stimulov na vedu v rukách SNS je drzý podvod: jedna z firiem dostala menej bodov, ako jej napokon zarátali. Pri druhej hodnotiteľ dodatočne zmenil názor. Ministerka odvolala riaditeľa sekcie na ministerstve.

Ak bola doteraz kauza neprehľadných grantov na vedu, ktoré rozdeľuje SNS, ťažko zrozumiteľná, poslankyňa OĽaNO Veronika Remišová a denník Sme prišli s dvomi zásadnými a zrozumiteľnými zisteniami. Hovoria o podvode a falšovaní hodnotení.

Ide o dve firmy, ktoré spolu dostali zhruba dva milióny eur a jedna z nich patrí človeku, ktorý bol v minulosti v jednej firme s predsedom SNS Andrejom Dankom.

Záhadne pribudli body

V prvom prípade ide o to, že súkromnej firme v hodnotení zrazu podozrivo pribudli body a dostala sa nad čiaru medzi úspešné projekty.

V jednom z odborných hodnotení udelil hodnotiteľ spoločnosti NaviDate 84 bodov, no na titulnej strane hodnotenia, kde je celkový sumár, sa píše, že ich dostala až 94.

Spolu s druhým odborným hodnotením tak dostala 183 bodov z celkového počtu 200.

Ak by sa do hodnotenia spoločnosti zarátalo pôvodných 84 bodov, firma by dostala 173 bodov, čo by ju posunulo za firmu Pedal Consulting, ktorá skončila prvá pod čiarou.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Stimuly na vedu a výskum

Ekonomika, Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie