Denník N

Body v hodnoteniach nesedia ministerstvu školstva ani pri ďalších štyroch projektoch

Martina Lubyová. Foto - TASR
Martina Lubyová. Foto – TASR

Buď má ministerstvo školstva neporiadok v systéme, alebo body niekto účelovo upravil, myslí si Martin Suchý z Nadácie Zastavme korupciu.

Ministerka školstva Martina Lubyová (nominantka SNS) v pondelok odvolala šéfa sekcie vedy na ministerstve Mareka Hajduka, keď sa ukázalo, že na jednom z odborných posudkov firmy NaviDate nesedia počty.

Ako informovali denník SME a poslankyňa OĽaNO Veronika Remišová, spoločnosť dostala v priebežnom hodnotení 84 bodov zo 100, no v sumári na prednej strane hodnotenia dostala o desať bodov viac.

Ministerka Lubyová sa vyhovárala, že išlo o drobnú chybu a odmietla zásah politikov do posudku. Tvrdí, že firma by stimul dostala aj v prípade, že by dostala pôvodných 84 bodov.

Keď zbrojári robia biomedicínu

Podľa nových zistení Nadácie Zastavme korupciu je však podobných posudkov, pri ktorých nesedia počty, viac.

Jeden z nich sa týka aj spoločnosti Konštrukta – Defence. Firma získala stimul vo výške pol milióna eur na základný biomedicínsky výskum, hoci ide o zbrojársku firmu.

Na svojej stránke píše, že sa venuje vývoju zbraňových a muničných systémov a ďalším oblastiam, ktoré súvisia výhradne so zbrojárstvom. Denníku N však firma povedala, že má skúsenosti aj s medicínskymi projektmi, napríklad so zariadeniami na polohovanie pacientov.

Ľudia Andreja Danka (SNS) na ministerstve obrany Konštruktu v minulosti využili aj pri vyše 400-miliónovej zákazke na obrnené transportéry. 

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Stimuly na vedu a výskum

Ekonomika, Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie