Denník N

Odborársky šéf Machyna žaluje muža, ktorý prehovoril o daroch pre OZ KOVO

Machyna stojí na čele OZ KOVO od 90. rokov. Rád sa objavuje tam, kde treba vyjsť do ulíc. Foto – TASR
Machyna stojí na čele OZ KOVO od 90. rokov. Rád sa objavuje tam, kde treba vyjsť do ulíc. Foto – TASR

Bývalý zamestnanec OZ KOVO o mne tvrdil, že podvádzam, musím sa brániť, vysvetľuje Machyna.

Tridsaťtriročný Peter Gregor nedávno poskytol novinárom svedectvo, ktoré nebolo príliš lichotivé k vedeniu Odborového zväzu KOVO. Ako bývalý zamestnanec zväzu sa zaujímal o peniaze, ktoré táto najvplyvnejšia odborová organizácia na Slovensku dostáva od spoločnosti Samsung.

Kórejsky výrobca elektroniky si podľa Gregora týmto spôsobom kupoval loajalitu odborárov. „OZ KOVO tieto peniaze dostáva za to, že sa odborári budú správať podľa predstáv Samsungu,“ povedal začiatkom februára Denníku N.

Vo štvrtok svoje slová vysvetľoval policajnému vyšetrovateľovi. Gregora sa rozhodol žalovať priamo predseda rady OZ KOVO Emil Machyna. „Evidujeme trestné oznámenie vo veci podozrenia z trestného činu ohovárania,“ potvrdil hovorca policajného riaditeľstva v Bratislave Michal Szeiff.

Gregor za podnetom vidí snahu odborárskeho šéfa vyslať istý signál. „Potrebuje mať exemplárny príklad a výstrahu pre všetkých odborárov, ktorí by chceli ísť s pravdou von,“ hovorí Gregor.

Je možné, že vyšetrovateľ celú vec vyhodnotí ako nezmysel a prípad zhodí zo stola. Keby však začal Gregora stíhať, mohli by mu teoreticky hroziť až dva roky väzenia.

Formálne odbory

O čo presne šlo? Denník N získal začiatkom roka informáciu, že Samsung, ktorý má na Slovensku fabriky v Galante a vo Voderadoch pri Trnave, venoval odborárom 156,8-tisíc eur. Dostala ich v roku 2013 bratislavská centrála OZ KOVO, pričom suma pokryla takmer desatinu rozpočtu celého zväzu.

Samsung bol pritom niekoľko rokov podozrievaný, že nútil robotníkov pracovať v nedôstojných podmienkach. Podozrenia obvykle vychádzali z anonymných podaní, časť z nich však ako relevantné vyhodnotilo aj vedenie mesta Galanta.

No miestna organizácia OZ KOVO, ktorá v Samsungu pôsobí, bola podľa viacerých svedectiev takmer neviditeľná. „Odbory tam fungujú len formálne. Zdá sa mi to zvláštne a neviem si vysvetliť, čo je za tým,“ povedal poslanec Gábor Gál (Most-Híd), ktorý sa pomermi v Samsungu zaoberal.

Bratislava, 4.2.2015. Dokument OZ KOVO. Foto: Tomas Benedikovic
Dar od Samsungu je zanesený aj do výročnej správy o hospodárení OZ KOVO za rok 2013. Foto N – Tomáš Benedikovič

Prehovoril po štvrťroku

Denník N kontaktoval aj šéfa OZ KOVO Emila Machynu. Spýtal sa ho, ako môže zaručiť, že odborári budú po finančných daroch hájiť záujmy robotníkov. No Machyna sa vtedy odmietol vyjadriť.

Najznámejší slovenský odborár o Samsungu prehovoril až teraz, keď mu Denník N zavolal kvôli trestnému oznámeniu na Gregora. 

Machyna má priamy prístup k politikom, zvlášť tým zo Smeru. Jeho OZ KOVO sa podieľal napríklad na úpravách zákonníka práce či zvýšení minimálnej mzdy. Foto - TASR
Machyna má priamy prístup k politikom, zvlášť tým zo Smeru. Jeho OZ KOVO sa podieľal napríklad na úpravách zákonníka práce či zvýšení minimálnej mzdy. Foto – TASR

„My sme dohodli kolektívnu zmluvu, navýšenie platov i ďalšie benefity pre zamestnancov. Nie je pravda, že by sme boli pasívni,“ povedal Machyna.

Prijímanie finančných darov je podľa neho v poriadku. „Ako odbory žijeme z príspevkov a darov, čo nám umožňuje priamo zákon. Odmietam, že by odbory slúžili iným záujmom, než zo zákona majú.“

Ohováranie – § 373 Trestného zákona

(1) Kto o inom oznámi nepravdivý údaj, ktorý je spôsobilý značnou mierou ohroziť jeho vážnosť u spoluobčanov, poškodiť ho v zamestnaní, v podnikaní, narušiť jeho rodinné vzťahy alebo spôsobiť mu inú vážnu ujmu, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky.

Či bude OZ KOVO od Samsungu prijímať dary aj naďalej, povedať nevedel. „Každý rok vedieme kolektívne vyjednávanie, nemôžeme odhadnúť, aký bude výsledok,“ dodal Machyna.

Pomsta odborárskeho bossa?

Trestné oznámenie vysvetlil tým, že ho bývalý zamestnanec OZ KOVO údajne viackrát nepravdivo osočil. Zdôraznil však, že podnet v žiadnom prípade nesúvisí s Gregorovým svedectvom o daroch Samsungu.

„Pán Gregor o mne pri rôznych príležitostiach povedal, že podvádzam, uplácam ľudí a podobne,“ hovorí Machyna.

Peter Gregor pracoval ako miestny koordinátor OZ KOVO v Trnavskom kraji. Okrem iného sa snažil rozprúdiť odbory v Samsungu. Foto - archív P. Gregora
Peter Gregor pracoval ako miestny koordinátor OZ KOVO v Trnavskom kraji. Okrem iného sa snažil rozprúdiť odbory v Samsungu. Foto – archív P. Gregora

Gregor vraj Machynu takýmto spôsobom osočoval napríklad na Facebooku či v e-mailoch rozosielaných v rámci OZ KOVO – konkrétnejší byť odmietol. „Upozornil som ho, aby s ohováraním prestal, čo sa nestalo. Preto som ako súkromná osoba využil svoje právo brániť sa,“ hovorí Machyna.

Že by šlo o pomstu či snahu zastrašiť ďalších odborárov, vylučuje. „Nepodsúvajte mi takéto motívy, o ktorých nehovorím,“ dodal Machyna.

Gregor nepochybuje, že trestné oznámenie je reakciou na články v novinách. „To mi povedali aj priamo na polícii,“ hovorí.

Z podnetu podľa Gregora ďalej vyplýva, že mu Machyna vyčíta osočovanie v e-maili adresovanom niektorým odborárom. „Emil Machyna nemá žiadne morálne ani etické právo niekoho zastupovať a niečomu predsedať. Dokonca si myslím, že po návšteve psychológa by bola ohrozená aj jeho svojprávnosť,“ napísal v intranete.

Gregor pre odbory nepracuje už takmer rok. S Machynom vraj od tej doby nekomunikoval. Trestné oznámenie za ohováranie prišlo až po tom, ako prehovoril do médií.

„Keď som končil v odboroch, pán Machyna mi sľúbil, že ma bude žalovať, ak sa čo len jedna veta o OZ KOVO objaví v novinách. To sa teraz aj stalo,“ dodal Gregor, ktorý pracuje ako vedúci predajne športových potrieb.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie