Denník N

Lekár píše premiérovi, že meškaním Rázsoch pomáha štát Pente. Absurdné, reaguje Kalavská

Takto vyzerali Rázsochy pred ôsmimi rokmi. Torzo stavby chátra už vyše 30 rokov. Foto – TASR
Takto vyzerali Rázsochy pred ôsmimi rokmi. Torzo stavby chátra už vyše 30 rokov. Foto – TASR

Stavba veľkej štátnej nemocnice v Bratislave sa ani nezačala, kým Penta už stavia. Podľa ministerky zdravotníctva za tým netreba hľadať Pentu, iba obštrukcie pri verejnom obstarávaní.

Ak príde na pohotovosť v bratislavskom Starom Meste turista, hanbíme sa. „Často sa nás pri vyšetrení opätovne pýtajú, či sa skutočne nachádzajú v univerzitnej nemocnici v Európskej únii,“ napísal lekár a šéf Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský v otvorenom liste, ktorý poslal premiérovi Petrovi Pellegrinimu.

Keď sa lekárov ich kolegovia zo zahraničia pýtajú, či môžu prísť, hľadajú podľa neho výhovorky, lebo sa boja zahanbenia. Univerzitná nemocnica v Bratislave je vo veľmi zlom technickom stave.

Stav budov podľa neho odrádza aj stredoškolákov ísť študovať na Slovensku, a radšej idú do Brna či Olomouca. „Rovnako absolventi našej najväčšej lekárskej fakulty sú priestormi nemocnice počas celého 6-ročného lekárskeho štúdia takmer denne demotivovaní a takto prichádzame o kvalitných budúcich lekárov, akých si západné krajiny kupujú za veľké platy,“ napísal premiérovi Visolajský.

Tak sa potom zhoršujú aj personálne problémy našich nemocníc. A to sa podľa neho nevyrieši tým, že sa prijme viac študentov medicíny, lebo tí nechcú ďalej pracovať v rozpadávajúcich sa nemocniciach. Treba preto novú nemocnicu v Bratislave, a to čím skôr.

Visolajský: Penta nebude mať konkurenciu

Lekár a odborár Visolajský vidí za nečinnosťou štátu pri Rázsochách to, že Penta takto v Bratislave nezíska konkurenciu. Najsilnejšia finančná skupina v zdravotníctve totiž v hlavnom meste začala stavať veľkú nemocnicu tiež, a hotová bude skôr ako štátna. A ak bude skôr, je pravdepodobnejšie, že sa jej podarí získať lekárov a sestry, ktoré dnes pracujú v štátnej nemocnici.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Zdravotníctvo

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie