Denník N

Inšpekcia pátra po zmiznutom poľskom mäse, našlo sa ho menej, ako doviezlo

Foto - TASR
Foto – TASR

Zverejnené údaje o dovoze poľského mäsa sú len za štyri januárové dni, rizikový postup pritom novinári zachytili na bitúnku už vlani.

Viac ako 200 kilogramov hovädzieho mäsa z Poľska, ktoré údajne odobrali distribútori na Slovensku a posunuli ho do jedální a predajní, sa nenašlo. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) totiž tento týždeň informoval, že z 520 kilogramov hovädziny, ktorá údajne pochádzala z poľského bitúnku, bolo 224 kilogramov v skutočnosti hovädzie mäso zo slovenskej, nie z poľskej produkcie.

Hygienici to zistili na základe kontrol na miestach, kam mäso smerovalo, a to najmä z dokumentov o pôvode mäsa, ktoré im odberatelia ukázali. To však nie je v súlade s informáciami od distribútorov, ktorí z Poľska mäso odobrali.

Riaditeľovi Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) Jozefovi Bírešovi sa to nepozdáva. Pre Denník N preto povedal, že dá tieto nezrovnalosti o krajine produkcie mäsa preveriť.

Informácie musia ešte spárovať

ŠVPS preverovala distribútorov, ktorí mäso z Poľska odobrali, a predajcov, kam mäso malo ísť. Kontrolu v zariadeniach spoločného stravovania majú na starosti hygienici.

„My sme tých deväť subjektov zo Slovenska,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Kvalita potravín

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie