Denník N

IT odborník: Keď som robil pre štát, niektoré firmy ma škatuľkovali, že nie som perspektívny

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Peter Kulich je od vlaňajšieho leta senior expert IT združenia Slovensko.Digital. Predtým bol niekoľko rokov projektový manažér štátnych IT projektov na strane štátu a istý čas pracoval aj v malej softvérovej firme.

Kulich v rozhovore vysvetľuje, ako sa pozeral na štátne IT a dodávateľov projektov v pozícii štátneho zamestnanca a čo začal vnímať inak, keď začal pracovať pre malú softvérovú firmu. Hovorí tiež, ako inak by riešil štátny projekt ITMS, ktorý mal kedysi na starosti, s dnešnou znalosťou, aké chyby sa pri štátnych IT projektoch stále opakujú a aj to, prečo odporúča mladým IT-čkárom prácu pre štát.

Viac ako desať rokov ste pracovali pre štát. Čo ste presne robili?

Najprv som začínal ako projektový manažér pre eurofondy. Robili sme kontrolu oprávnenosti výdavkov v rámci podporených projektov, kontroly na mieste, zároveň som bol rezortný administrátor pre systém ITMS. To je informačný systém, ktorý musí mať každý členský štát, aby mohol čerpať eurofondy. Tým, že som viedol intenzívnejšiu debatu s CKO (Centrálny koordinačný orgán, pozn.), gestorom systému, dostal som od nich ponuku, či nechcem robiť projektového manažéra ITMS na strane štátu. To bolo v roku 2008.

Najdlhšie ste boli pri projekte ITMS2014+ na úrade vlády. Čomu ste sa ako projektový manažér venovali?

Riešil som každodenné úlohy na softvérovom projekte, od definovania plánu a úloh po schvaľovanie a testovanie jednotlivých verzií. Pripravoval som tiež podklady pre verejné obstarávanie. Vtedajší podpredseda vlády Vážny nám dal termín, že v roku 2014 musí byť systém pripravený na to, aby sa dali uhrádzať finančné prostriedky z európskych zdrojov prvým prijímateľom z programového obdobia 2014 – 2020. Preto sme si zadefinovali takzvanú kritickú cestu, ako tento cieľ splniť. Išlo o definovanie potrebnej funkcionality systému a jej logickej nadväznosti.

Keď ste pracovali pre štát, ako ste sa pozerali na štátne IT projekty? Vnímali ste to tak, že sú možno zbytočne veľké, často preplácané, že tam mohol byť priestor aj na korupciu?

V tom čase som nerozmýšľal v takých súvislostiach ako možno teraz. Riešil som ITMS a mal som s tým veľa roboty, cieľ bol, aby systém fungoval. Až rokmi sa mi otvárali niektoré témy. Napríklad som si uvedomil, že dodávateľ nemôže byť jediným autorom diela. Pri ITMS2014+ sme s ním dosť spolupracovali, dodávali sme mu veľa vstupov, mali sme na diele tiež veľký podiel. Bez nášho procesného a odborného know-how by tá aplikácia nevznikla, oni zase dávali technické know-how. Keď je človek na druhej strane, vníma to zase úplne inak.

Ako inak? Na čo ste zmenili pohľad, keď ste pracovali v malej softvérovej firme?

Aj keď som si myslel, že na strane štátu robím všetko najlepšie, ako viem, a dodávateľovi musí byť všetko jasné z mojich podkladov a požiadaviek, zistil som, že to tak nie je

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Verejné IT zákazky

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie