Denník N

Hargaš zo Slovensko.Digital: Pri viacerých projektoch sme dostali správu, že ich pretláča „8. poschodie“

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ján Hargaš, ktorý pred troma rokmi spoluzakladal IT združenie Slovensko.Digital a je jednou z jeho najvýraznejších tvárí, nedávno oznámil, že si berie dlhšie voľno a stiahne sa aj z verejnej komunikácie.

Hargaš v rozhovore hodnotí, ako sa za tri roky zmenilo prostredie v štátnom IT. Hovorí, že je viac kvalitnejších ľudí, ktorí pracujú na strane štátu, no na najvyšších miestach k výraznejším zmenám stále nedošlo a stále sčasti funguje starý režim „vybavovačov“.

Vraví tiež, že sa k nim dostávajú informácie, že niektoré IT projekty sú silno tlačené, lebo je to dopyt „z ôsmeho poschodia“ Úradu podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu Richarda Rašiho.

Odchádzate z vedenia Slovensko.Digital a sťahujete sa do úzadia. Prečo?

Odchádzam z pozície výkonného riaditeľa, ostávam však v Rade združenia. Beriem si sabatikal na šesť mesiacov a stiahnem sa aj z verejnej komunikácie. Mal som taký plán už v roku 2015, keď som sa vrátil z Londýna, iba som ho na tri roky odložil. Povedal som si, že pomôžem rozbehnúť Slovensko.Digital a zmeniť situáciu v štátnom IT. Po troch rokoch je organizácia stabilizovaná finančne aj ľudsky, má 40 členov a 13 ľudí v tíme. Veľká časť mojej misie je splnená. Povedal som si, že je to dobre rozbehnuté a bude to fungovať, aj keď sa na nejaký čas vzdialim z exekutívnej roly.

Potom sa vrátite späť, alebo ako uvažujete?

Nevylučujem to. Je viacero otvorených možností, dnes ešte neviem presne povedať, čo bude o šesť mesiacov.

Boli ste pomerne hlasným kritikom niektorých praktík v štátnom IT, predpokladám, že váš odchod do úzadia niektorých v IT sfére poteší. Aké máte reakcie?

Myslím, že kolegovia boli trochu aj smutní, a aj naši partneri, s ktorými spolupracujeme. Nebolo to však náhle rozhodnutie. S členmi našej Rady sme to riešili od augusta minulého roka, mali sme dosť času, aby sme sa na to pripravili. Pokiaľ ide o druhú stranu barikády, možno tam vznikli aj nádeje, že už konečne dáme pokoj. Aj vďaka ľuďom zostávajúcim v Slovensko.Digital si myslím, že toto očakávanie sa nenaplní.

Skúste zhodnotiť, čo sa v štátnom IT za tri roky zmenilo. Často ste sa stretávali a debatovali so štátnymi IT úradníkmi. Zmenilo sa ich uvažovanie?

Myslím, že áno. Je dobré, že je viac kvalitnejších ľudí, ktorí pracujú na strane štátu, aj keď je ich stále málo. Žiaľ, dostávajú sa k nám správy, že na tej najvyššej úrovni zatiaľ k nejakým zmenám nedošlo. Na Úrade podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu to obrazne volajú ôsme poschodie. Viackrát sa k nám dostala informácia, že niektorý projekt je tak silno tlačený preto, lebo je to dopyt zhora.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Verejné IT zákazky

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie