Denník N

600-eurová minimálna mzda by zvýšila náklady firiem o 100 eur, zatiaľ sa o nej iba debatuje

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Nápad s významným rastom minimálnej mzdy znervóznil zamestnávateľov. Ekonómovia upozorňujú na spomaľujúcu ekonomiku.

V októbri minulého roka vláda schválila rast minimálnej mzdy na 520 eur. Teraz sa debatuje o tom, že na budúci rok by mohla vzrásť aj na 600 eur. Postaral sa o to poslanec Smeru Erik Tomáš.

„Sme vo finálnej etape rokovaní, ktorých výsledkom má byť, že ponúkneme sociálnym partnerom, že minimálna mzda na budúci rok dosiahne úroveň 600 eur,“ povedal Tomáš pred týždňom v relácii RTVS Sobotné dialógy.

Minister práce Ján Richter (Smer) odmieta hovoriť o presnej sume. Opakuje, že najprv sú na ťahu odborári a zamestnávatelia, aby sa na raste minimálnej mzdy dohodli. Až keď sa nedohodnú, vstúpi do debaty ministerstvo, povedal Richter v relácii televízie Markíza Na telo. Presviedča však, že „zvýšenie bude rapídne“.

Viac peňazí pre štát

„Čím viac klesajú preferencie Smeru, tým viac stúpa minimálna mzda,“ komentoval to na Markíze opozičný poslanec Ľubomír Galko (SaS).

Hoci sa o nápade s prudkým rastom minimálnej mzdy ešte len špekuluje, podnikateľov už znervóznil veľkosťou hrozby. Pri argumentácii si pomáhajú prepočtom rozpočtovej rady.

„Minimálna mzda je dnes viac nástrojom

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie