Denník N

Mediabriefing logoMediaBrífing: Takto vyzerá príšerná práca administrátorov Facebooku. Ich plat je smiešny

MediaBrífing je piatkový newsletter o všetkom dôležitom v médiách a žurnalistike. Tento týždeň sa okrem iného dočítate:

  • Aké pracovné podmienky majú administrátori Facebooku.
  • Ako vyzerajú Slováci veriaci konšpiráciám.
  • YouTube ruší diskusie pod detskými videami.
  • SNS chce znížiť DPH pre printové médiá na 10 %.

Prihláste sa na odber newslettra a dostanete ho každý týždeň e-mailom.


Keď sme v roku 2017 písali o tom, ako administrátori Facebooku posudzujú príspevky na sociálnej sieti, bolo veľmi ťažké získať nejaké informácie. Na verejnosť síce už v tom čase unikli správy o živote adminov v Berlíne či na Filipínach, firma však na väčšinu otázok neodpovedala.

Ani dnes Facebook neprezrádza všetky detaily, o fungovaní adminov už však vieme oveľa viac. Sociálna sieť totiž postupne ukazuje, ako bojuje proti škodlivému obsahu a konšpiráciám. Tento týždeň Facebook vôbec prvýkrát dovolil novinárovi pozrieť sa, ako pracujú americkí administrátori. A pohľad to nebol veľmi príjemný.

Facebook má dnes 15-tisíc ľudí, ktorí posudzujú obsah na sieti, niekoľko stoviek z nich pracuje v dodávateľskej spoločnosti Cognizant vo Phoenixe v americkom štáte Arizona. Celý deň musia sledovať tie najohavnejšie veci na internete – nenávistné prejavy, násilné činy, vraždy, samovraždy, pornografiu –, no o svojej práci nesmú s nikým hovoriť, dokonca ani so svojimi blízkymi. Emočnú záťaž tak musia niesť sami, čo zvyšuje pocity izolácie a úzkosti.

S prácou vo Facebooku si mnohí spájajú cool pracovné prostredie, jedlo zadarmo či neformálnu atmosféru. Pre adminov to však úplne neplatí. Facebook využíva na administráciu externé firmy, lebo je to lacnejšie. „Medián platov zamestnancov Facebooku je 240-tisíc dolárov ročne v mzdách, odmenách a akciách. Na druhej strane moderátori obsahu pracujúci pre firmu Cognizant v Arizone zarábajú

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Facebook

Mediabriefing logoMediaBrífing

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie