Denník N

Danko chce nižšie dane o 1,5 miliardy ročne, Kažimír odkazuje, že to ohrozí vyrovnaný rozpočet

Andrej Danko na lyžovačke. Foto – TASR
Andrej Danko na lyžovačke. Foto – TASR

Predseda SNS navrhol nižšiu daň pre firmy aj nižšiu DPH na potraviny. Reaguje na pokles preferencií aj na kritiku, že jeho daň pre obchodné reťazce prispela k výraznému rastu cien potravín v januári.

Predseda parlamentu a šéf SNS Andrej Danko chce na budúci týždeň predložiť do parlamentu niekoľko návrhov na zníženie daní. Vraví, že to má byť testom toho, kto to ako myslí s naším Slovenskom. No je zjavné, že reaguje aj na klesajúce preferencie SNS.

„Myslím si, že prichádza obdobie, keď musíme zmeniť svoju politickú prácu. Staré koaličné rady, vysedávania už prestávajú fungovať. Myslím si, že ľudia v tejto spoločnosti už naozaj chcú zmenu,“ hovorí vo videu, ktoré zverejnil na Facebooku.

So spolustraníkmi chce navrhnúť, aby sa zdaňovanie ziskov firiem znížilo z terajších 21 % na 15 %.

Zároveň DPH na všetky potraviny sa má znížiť z terajších 20 % na 10 %. Dnes majú zníženú sadzbu DPH len niektoré základné potraviny – čerstvé a chladené mäso a ryby, mlieko, maslo a chlieb.

Rovnako na 10 % má klesnúť aj DPH na printové médiá.

Slovenská národná strana chce tiež zrušiť koncesionárske poplatky pre dôchodcov. Dnes platí, že dôchodcovia, ktorí žijú sami, platia polovičný poplatok, teda 2,32 eura mesačne.

A v každom jedálnom lístku v reštaurácii sa má uvádzať pôvod mäsa, aby „sme vedeli, čo jeme“.

SNS nedovolí o návrhoch širšiu diskusiu odbornej verejnosti, návrhy nepredloží do medzirezortného pripomienkového konania, ale rovno do parlamentu.

Čoho sa Danko bojí

Danko avizuje nižšie dane pre firmy či nižšiu DPH na všetky potraviny v čase,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

DPH na potraviny

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie