Denník N

Zmizne poľské mäso z reťazcov? Matečná vyzvala obchody, aby ho stiahli

Foto – TASR
Foto – TASR

Pred týždňom vydala ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (SNS) mimoriadne núdzové opatrenie na kontroly hovädzieho mäsa dovážaného na slovenský trh z Poľska. Bez previerky a potvrdení o zdravotnej bezpečnosti každej zásielky by sa nemalo mäso z poľskej produkcie na naše pulty dostať. Každý príjemca poľského hovädzieho mäsa je povinný nahlásiť dodávku do elektronického systému Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) najneskôr 24 hodín pred dodaním.

„Mimoriadne opatrenia budú trvať dovtedy, kým nebudeme mať v rukách oficiálnu správu z auditu Európskej komisie a kým poľská strana nepredstaví akčný plán spolu s opatreniami na zamedzenie zistených nedostatkov,“ uviedol Jozef Bíreš, ústredný riaditeľ ŠVPS.

V piatok Matečná pokračovala vo svojich krokoch proti poľskému mäsu, pričom ich rozšírila už aj na iné druhy mäsa, než je hovädzie. Vyzvala obchodné reťazce, aby sa zdržali predaja poľského mäsa, teda im nepriamo odporučila, aby ho prestali predávať.

„Bezpečnosť potravín je na prvom mieste. Nedovolím, aby zlyhania poľských orgánov ohrozovali slovenských spotrebiteľov. Vzhľadom na to, že drvivá väčšina potravín sa na Slovensku predáva v obchodoch, apelujem na obchodné reťazce, aby sa zdržali predaja poľského mäsa,“ vyhlásila.

Minulotýždňový pokyn na kontroly mäsa aj piatkovú výzvu reťazcom ministerka zdôvodnila škandálom okolo hovädzieho mäsa, ktoré sa z poľského bitúnku, kde spracúvali mäso z chorých kráv, dostalo aj k nám. O niečo neskôr sa v ďalšej zásielke hovädziny, ktorá putovala z Poľska cez český trh na Slovensko, zistila salmonela.

Nečakali na výzvu?

Z Matečnej vyjadrenia, ktoré zaslala médiám, vyplýva, že

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Kvalita potravín

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie